nieuws

Garanties overheid langzaam effectief

bouwbreed

Het stimuleren van bouwprojecten met overheidsgaranties op projectfinanciering heeft vorig jaar 161 bouwbedrijven een duwtje in de rug gegeven. Tot extra bouwactiviteit hebben de garanties nog nauwelijks geleid.

Elf projectontwikkelaars kregen volgens het ministerie van Economische Zaken in 2010 gezamenlijk 24 miljoen euro aan overheidsgaranties bij de financiering van hun bouwprojecten. Daarmee kunnen zij voor 100 miljoen euro aan bouwprojecten aanvangen. Aan bankgaranties voor grote bouwprojecten borgde de overheid in 2010 voor 68 miljoen euro. Daarnaast werd voor 150 bouwbedrijven uit het midden- en kleinbedrijf in totaal 27 miljoen euro aan garanties afgegeven.

De garantieregeling, die in maart 2010 voor grote bouwprojecten toegankelijk werd, is bedoeld om financiers over de drempel te helpen bouwprojecten te financieren. Mocht de ontwikkelaar failliet gaan, dan staat de overheid garant voor maximaal 50 procent van de lening. Op die manier loopt de bank minder risico. Wel levert hij een deel van zijn marge in en/of betaalt de ontwikkelaar een opslag. Met de garanties wil de overheid bouwprojecten stimuleren. Voor projecten boven 1,5 miljoen euro geldt de GO-regeling, voor kleinere projecten de BMKB-regeling.

De overheidsgaranties voor grote bouwprojecten hebben nog niet geleid tot bouwactiviteit. “De overheid heeft de garanties gefiatteerd, maar voor geen van de projecten is vooralsnog financiering afgegeven”, legt Neprom-directeur Jan Fokkema uit. Volgens hem hebben de banken nog even tijd nodig om projectgegevens op een rij te zetten voordat de bouwprojecten definitief gefinancierd kunnen worden en de eerste paal de grond in kan.

De Neprom-directeur is verheugd dat de regeling enigszins op gang lijkt te komen, al geeft hij toe dat de schaal beperkt is. “Het gaat nog niet heel hard, maar er zit wel enige vooruitgang in. Een nieuwe regeling is altijd even wennen”, meent Fokkema.

De GO-regeling voor grote vastgoedprojecten leek tot een half jaar geleden op een fiasco uit te te lopen. Niet één bouwproject wist de financiering met overheidsgarantie te bemachtigen. De garantieregeling zou nog te veel onduidelijkheid bevatten, waardoor vastgoedfinanciers hun handen er niet aan wilden branden.

Ook het beperkte aantal nieuwe projecten zorgde voor de gematigde belangstelling voor borgstelling. Bovendien lijken banken weinig op te hebben met de garanties. “Het gaat erom of een project is goed, of niet. In dat laatste geval financieren we niet. Dus ook niet met overheidsgaranties”, luidt een veel gehoorde redenering van banken.

Reageer op dit artikel