nieuws

Future Towers in Poona: standaardbouw in vernieuwende architectuur

bouwbreed

Met Future Towers doorbreekt het Rotterdamse architectenbureau MVRDV de standaardontwerpen van de woningbouwprojecten die in India uit de grond schieten om miljoenen inwoners van nieuwe huisvesting te voorzien. De uitvoering daarentegen volgt de Indiase normen.

Future Towers, een grootschalig project van 400.000 vierkante meter met 3500 appartementen en publieke voorzieningen in Poona, krijgt de vorm van een heuvel met pieken, valleien, ravijnen en spelonken. Deze verticale stad gaat door zijn mix aan woningtypes onderdak bieden aan diverse groepen bewoners.

De 1068 woningen van de eerste fase die MVRDV ontwierp voor projectontwikkelaar City Corporation Limited, variëren in oppervlak van een studio van 42 tot een villa van 530 vierkante meter. Het ontwerp werd gebaseerd op uitgebreid onderzoek naar moderne Indiase huisvesting. Eenvoud is de norm. Woningen in India zijn over het algemeen voorzien van balkons en natuurlijke ventilatie. Mechanische ventilatie is vrijwel overal afwezig en ontbreekt ook in Future Towers.

De gevel van beton wordt voorzien van grote ramen met geperforeerde metalen luiken. Deze bieden bescherming tegen de zon en maken tegelijk een natuurlijke ventilatie mogelijk tussen de gevel en de vele ventilatieschachten die het gebouw verticaal doorkruisen. De verkeersruimten en openbare ruimten worden bekleed met natuursteen, de balkons met hout.

Hexagonaal

Het 6,3 hectare grote terrein wordt bebouwd met een dichtheid van FAR5 met een hoogte van 100 meter. Het complex is opgebouwd volgens een hexagonaal grid om de woningen te voorzien van uitzicht en daglicht. De woningen zullen volgens Indiase normen niet worden geïsoleerd. Volgens MVRDV hoeft dit geen nadeel te zijn wegens de tamelijk constante temperatuur in dit deel van het land.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels