nieuws

Europa maakt stap met e-aanbesteden

bouwbreed Premium

Met het sturen en accepteren van de eerste twee virtuele bedrijvendossiers is het elektronisch aanbesteden in de Europese Unie een forse stap vooruitgekomen.

Oostenrijk heeft de primeur van de eerste bedrijvendossiers die elektronisch zijn verstuurd. Dit heeft het Pan-Europese programma online openbaar aanbesteden (Peppol) bekendgemaakt. Volgens de organisatie is dit een grote stap voorwaarts voor Europeeswijd grensoverschrijdend e-aanbesteden.

De dossiers zijn gestuurd naar het Oostenrijkse ministerie van Finan­ciën. De dossiers vervangen de stapels papier die bedrijven moeten aanleveren bij een aanbesteding. Voordeel is bovendien dat door een koppeling met openbare bestanden, zoals met de Kamers van Koophandel in de diverse landen, bewijsvoering wordt versimpeld.

Aanbestedingsmarkt

Peppol is het antwoord op een Europees systeem waar alle landen en systemen op aangesloten kunnen worden. Dat is de manier om de Europese aanbestedingsmarkt op een eenvoudige manier te ontsluiten. Voor bedrijven wordt het daardoor gemakkelijker in te schrijven op aanbestedingen in andere landen.

Test

“Wij zijn verheugd de eerste te zijn die daadwerkelijk de test heeft mogen uitvoeren met gebruikmaking van Peppol-technologie”, zegt Gerhard Popp, hoofd van Peppol Oostenrijk en verbonden aan het ministerie van Financiën. “In het bijzonder bij grensoverschrijdende aanbestedingen verwachten we vertrouwen te winnen voor wat betreft de vergelijkbaarheid van bewijzen die we uit de verschillende landen krijgen wanneer we dit systeem gebruiken.”

Hij doelt daarmee op de discussies over de vergelijkbaarheid van technische bekwaamheid van een bedrijf en financiële draagkracht om een project te kunnen uitvoeren. Het is een van de problemen die grensoverschrijdende aanbestedingen afremmen.

Reageer op dit artikel