nieuws

Drijvend olympisch dorp

bouwbreed Premium

Overheden, bedrijven en onderzoekers bekijken samen de mogelijkheden voor een drijvend olympisch dorp tijdens de Spelen van 2028. Het ministerie van Infrastructruur en Milieu rekent op goede suggesties.

Het gaat om een drijvend dorp met circa 3500 woningen en bijbehorende voorzieningen. Rijks Vastgoed- en Ontwikkelingsbedrijf (RVOB) en FloatingLife, een platform voor ontwikkeling en promotie van drijvende bouw, trekken het onderzoek.

Beide instellingen zien voordelen voor de organisatie van de Spelen zelf. Zeker zo belangrijk is, dat “alleen al het maken van de plannen de Nederlandse watersector internationaal beter in beeld brengt”, zegt  RVOB projectleiderMerijn Snoek.

“Dat is hard nodig, want Nederland raakt achterop”, valt Rob Kohlmann van FloatingLife hem bij. “We hebben veel kennis die we kunnen gebruiken voor de ontwikkeling van drijvende wijken, maar we kunnen geen praktijkvoorbeelden in eigen land laten zien. Diverse andere landen hebben wel vergevorderde plannen. Die streven ons voorbij.”

In hergebruik zien beiden een groot voordeel van drijvende bouw. Het IOC wil dat alle sportfaciliteiten en onderkomens van spelers dicht bij elkaar liggen. Maar na de Spelen zitten organiserende landen steevast opgescheept met een overdaad aan faciliteiten bij elkaar in de buurt en dan is het moeilijk om nieuwe bestemmingen te vinden. “Drijvende objecten zijn gemakkelijk te verplaatsen naar andere locaties, overal waar ze van pas komen.”

De aandacht gaat in eerste instantie uit naar het olympisch dorp, maar drijvende stadions zijn ook denkbaar. Onderwerpen die in het onderzoek aan de orde komen, zijn locaties, olympische eisen, technische mogelijkheden en beperkingen en het gebruik na de Spelen.

Snoek: “Een project met 3500 woningen die gelijktijdig op één locatie beschikbaar komen, is veel te groot voor de Nederlandse markt. We kunnen het dorp in delen splitsen en die naar verschillende locaties varen. Of we schenken het hele dorp aan een ontwikkelingsland, als hulp bijvoorbeeld na een natuurramp.”

Het advies, waarover het kabinet zich na de zomer buigt, wordt een vroege stap op de lange weg naar de aanbieding van Nederland als organiserend land. Die komt pas in 2021 aan de orde. “Of we de Olympische Spelen halen is van secundair belang”, onderstreept Snoek. “Ook als dat niet gebeurt, hebben de plannen een positief economisch effect.”

Bij het initiatief zijn diverse gemeenten betrokken, het Rijk, Deltares, Curnet en bouwpartijen waaronder Dura Vermeer, Bartels Ingenieursbureau en Oeverzaaijer architectuur en stedenbouw.

Reageer op dit artikel