nieuws

Diefstal van bouwplaats kost Belgen 100 miljoen euro

bouwbreed

In België verdwijnt jaarlijks voor ongeveer 100 miljoen euro aan materiaal van bouwplaatsen. Een op de drie bouwbedrijven is minstens één keer per jaar slachtoffer van een grote diefstal. Daarmee scoort het buurland slechter dan Nederland. Hier had in 2009 een op de tien bedrijven last van diefstal, met een totale schade van 38 miljoen euro.

De Belgische dieven hebben voor alles belangstelling, van klein gereedschap, stenen, tegels en cement tot alle mogelijke bouwmachines, voertuigen, aanhangwagens. Het aantal metaaldiefstallen vertoont een dalende lijn, maar voor koper hebben de dieven des te meer belangstelling. Het totaalbedrag van de diefstallen is gebaseerd op aangiften bij de politie in verband met de verzekering. Maar veel kleinere diefstallen op bouwplaatsen worden helemaal niet aangegeven vanwege de administratieve rompslomp en het tijdverlies door aangifte bij de politie en de verzekeringsmaatschappij. De cijfers over diefstallen op bouwplaatsen van vorig jaar zijn nog niet bekend. Volgens de politie was er echter in 2009 sprake van een lichte daling tegenover de twee voorgaande jaren. Het vermoeden bestaat dat veel gestolen materiaal, vaak op bestelling, naar Oost-Europa verdwijnt. De meeste diefstallen op bouwplaatsen vinden ‘s nachts en gedurende de weekeinden plaats. De extra beveiligingsmaatregelen die de aannemers nemen tegen diefstal, hebben niet het verwachte succes.

Nederland

In Nederland doet ruim 30 procent aangifte van diefstal. Hier is de belangrijkste reden om geen aangifte te doen echter de overtuiging dat de politie toch niets aan de inbraak doet. Ook hier hebben preventiemaatregelen niet noodzakelijkerwijs invloed op de criminaliteitscijfers. Deze liepen terug in 2009 van 66 naar 63 procent, terwijl de criminaliteit in dat jaar eveneens daalde.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels