nieuws

Deur op kier voor kleiner studentenhuis

bouwbreed Premium

Bouwregels voor studentenwoningen en ouderenhuisvesting worden mogelijk soepeler. Minister Donner (Wonen) wil echter eerst overgaan tot een “knelpuntenonderzoek”. Het bouwen van studentenwoningen gaat niet snel genoeg. Tot 2015 zijn er naar schatting 50.000 extra kamers nodig. “In het huidige tempo gaan we dat niet halen”, aldus Vincent Buitenhuis, directeur van Kences. De brancheorganisatie voor studentenhuisvesters […]

Bouwregels voor studentenwoningen en ouderenhuisvesting worden mogelijk soepeler. Minister Donner (Wonen) wil echter eerst overgaan tot een “knelpuntenonderzoek”.

Het bouwen van studentenwoningen gaat niet snel genoeg. Tot 2015 zijn er naar schatting 50.000 extra kamers nodig. “In het huidige tempo gaan we dat niet halen”, aldus Vincent Buitenhuis, directeur van Kences. De brancheorganisatie voor studentenhuisvesters nam vorig jaar het initiatief voor een Nationaal Akkoord Studentenhuisvesting. Juist daarom trokken GroenLinks, PvdA en D66 dinsdag fel van leer toen minister Donner zei dat hij extra tijd nodig heeft om “onzinnige bouwregels” te bestuderen.

“Ik kan niet zomaar regels aanpassen”, zei de minister. “Als ik iets ga doen, moet ik eerst de effecten kunnen overzien. Anders krijgen we alleen nog maar meer knelpunten.”

Kees Verhoeven van D66, toonde maar weinig begrip voor de voorzichtige aanpak van de minister. “Onderzoeken? De oplossingen liggen op straat”, reageerde hij. Verhoeven verwees naar het Nationaal Akkoord Studentenhuisvestiging. “Ik heb daar nog geen teksten over gehoord”, verdedigde Donner.

Vincent Buitenhuis, directeur van Kences wist niet wat hij hoorde. Een dag na het debat reageert hij licht geïrriteerd. “Ik word daar niet vrolijk van.” Buitenhuis zat namelijk al vaker met het ministerie van Wonen om tafel. “Met oud-minister Van der Laan hadden we zelfs al bijna een akkoord bereikt.” Als het aan Buitenhuis ligt schrapt de minister in juni direct een aantal bouwregels. De oppervlakte-eis is daar één van. “Nu moet de verblijfsruimte van een studentenhuis minimaal 24 vierkante meter zijn. Die regel moet terug naar 15 vierkante meter.” Gemeenten zouden verder makkelijker locaties moeten kunnen aanwijzen voor tijdelijke studentencomplexen.

Ouderenhuisvestiging

Stelt een student gemiddeld genomen minder eisen aan zijn woning, een ouder iemand heeft in zijn badkamer, toilet of keuken juist meer ruimte nodig, weet Guus Verduijn, commercieel directeur van Woonzorg Nederland. De corporatie is gespecialiseerd in het huisvesten van senioren. Verduijn: “Dat is een groeiende markt. Jaarlijks bouwen we ongeveer 500 tot 600 huizen.” Maar, zoals zo velen vreest de directeur dat er de komende jaren weinig van seniorenbouw terecht komt. “Zeker niet als dit kabinet de voorspelde aanslagen op corporaties doorvoert. Per ouderenwoning komen we al 40.000 euro tekort.” De inkomensgrens (33.000 euro bruto) oprekken zoals de PvdA wil, zal de markt niet helpen voorspelt Verduijn.

Donner (62) raakt niet in paniek van vergrijzing. “Komende generaties ouderen zullen rijker en welvarender zijn. Ik heb bovendien ook niet direct de behoefte om in een drempelloos en tredenloos huis te gaan wonen.”

Reageer op dit artikel