nieuws

Consumentenbescherming houdt onvoldoende rekening met bouw

bouwbreed Premium

De Europese richtlijn voor consumentenrechten houdt onvoldoende rekening met de specifieke eigenschappen van de bouw. Dat schrijft de Europese bouwfederatie FIEC aan het Europese Parlement.

Consumentenbescherming is natuurlijk prima, maar regel het zo dat de bouw er ook mee uit de voeten kan, vindt de FIEC. Blij is de organisatie dat op enkele punten de richtlijn daar wel aan voldoet.

Zo geldt het recht van consumenten om terug te komen op aankopen niet voor de bouw of grootschalige renovatie van een gebouw. Maar dat is onvoldoende. Daarmee worden nog niet onderhoud en reparatie afgedekt, een markt waar voor het kleinbedrijf zich in beweegt. Deze sector bedraagt in omzet 29 procent van de totale Europese bouwactiviteiten.

Dat geldt nog sterker in deze tijd van economische crisis, waarin de nieuwbouwactiviteiten voor een deel moeten worden gecompenseerd met onderhoudswerk. De nieuwe richtlijn betekent bovendien een forse stijging van de administratieve lasten voor met name het mkb. Dat valt volgens de FIEC weer niet te rijmen met de Kleine bedrijvenwet van de unie. Daarin wordt juist alles in het werk gesteld om het mkb zoveel mogelijk te ontlasten.

Wel blij is de FIEC met het verhaalsrecht dat opnieuw in de tekst van de richtlijn terecht is gekomen. “Een verhaalsrecht is essentieel voor bouwbedrijven als fouten in de constructie zijn veroorzaakt door toeleveranciers of andere bedrijven in de keten zoals adviseurs”, aldus de organisatie. Oorspronkelijk stond in de tekst alleen het verhaalsrecht voor de eindkoper.

Een doorn in het oog is de FIEC de manier waarop wordt omgegaan met verkoop aan huis. Daarvoor geeft de richtlijn extra bescherming aan consumenten. De bouwfederatie zou graag zien dat hier voor de bouw een uitzondering wordt gemaakt.

“De bouw is de enige sector waar de ‘handelaar’ op verzoek van de consument altijd langs moet komen. Na het uitbrengen van een offerte zal het contract ook altijd bij de klant thuis worden getekend. Ook hier geldt dat dit vooral opgaat voor onderhoudswerk waar het mkb vooral mee te maken heeft.

De FIEC pleit er dan ook voor om een onderscheid te maken tussen gevraagd en ongevraagd. Dat helpt de bouw al enorm.

Reageer op dit artikel