nieuws

Composietfilter laagin energieverbruik

bouwbreed

Filters bepalen voor ruim 70 procent het energieverbruik van ventilatiesystemen. Filtech uit Udenhout zegt met zijn nieuwe composietfilter Ratis het energieverbruik te kunnen halveren. Filters voor onder meer luchtbehandelingskasten voor de ventilatie in gebouwen worden doorgaans gemaakt van glasvezel, zegt Mixchel Duclos van Titanair, de Franse vertegenwoordiger van Filtech. Dit materiaal heeft een relatief hoge […]

Filters bepalen voor ruim 70 procent het energieverbruik van ventilatiesystemen. Filtech uit Udenhout zegt met zijn nieuwe composietfilter Ratis het energieverbruik te kunnen halveren.

Filters voor onder meer luchtbehandelingskasten voor de ventilatie in gebouwen worden doorgaans gemaakt van glasvezel, zegt Mixchel Duclos van Titanair, de Franse vertegenwoordiger van Filtech. Dit materiaal heeft een relatief hoge weerstand. Weerstand wordt uitgedrukt in pascal. “Elke 10 pascal minder weerstand vermindert het energieverbruik met ruim 125 kilowattuur”, rekent Duclos voor. Filtech maakt zijn filters uit polypropyleen en polyester. Met de vezels worden non-woven filterpakketten gemaakt. Het materiaal en de opbouw van de pakketten helpen elk de weerstand te verminderen.

Minder weerstand doet in de uitleg van Duclos geen afbreuk aan het ‘stofopnemend vermogen’. Filters zijn ingedeeld in bepaalde klassen. De klasse geeft de efficiëntie van een filter aan. “Een F9-filter heeft een rendement van 85 procent op stofdeeltjes 0,4 micron.” Een F9-filter van glasvezel veroorzaakt een drukverlies van 140 pascal.

Het Ratis-filter heeft een lager drukverlies en is wat dikker dan een glasvezelfilter om aan hetzelfde ‘stofopnemend vermogen’ te komen. Duclos: “Daardoor kan het zonder meer worden gebruikt als alternatief voor glasvezelfilters.” De Udenhoutse fabrikant noemt zijn kunststof filters in aangepaste vorm goed geschikt als vervanger van bestaande filters in onder meer ventilatiesystemen voor gebouwen.

Onderscheiding

Filtech heeft zijn Ratis-filter intussen beproefd bij fabrikanten van luchtbehandelingskasten. Het afgelopen jaar bracht de producent het filter op de markt. Filtech won met zijn nieuwe filter op de Franse vakbeurs voor energie, klimaatcomfort en water in Lyon (Enéo), een gouden onderscheiding in de categorie binnenluchtkwaliteit.

Reageer op dit artikel