nieuws

Claim tegen Heddes-baas na mislukt hotelavontuur

bouwbreed

Een bedrag van 1,2 miljoen euro is ten onrechte doorgesluisd van Hotel Lijnden BV naar bouwbedrijf Heddes. Dat zegt curator Michel Moeijes van het failliete hotel.

< vervolg van pagina 1

Volgens Moeijes is het bedrag – een teruggave van de belastingdienst – van de rekening van het hotel gehaald en doorgesluisd naar het bouwbedrijf. Dat gebeurde in de maanden voorafgaande aan het faillissement van het hotel. “Op dat moment was al duidelijk dat het niet meer goed ging. De Aareal Bank zag het toen al niet meer zitten en drong aan op verkoop van het hotel”, aldus Moeijes.

Het verweer van Van Iwaarden dat de 1,2 miljoen bestemd was voor het bouwbedrijf zelf, gelooft de curator niet. “Ik heb gevraagd om bewijzen, maar die nooit gekregen. Voor mij staat vast dat het geld beschikbaar had moeten zijn voor de crediteuren van Hotel Lijnden.”

De rechtszaak over de kwestie zou eind maart dienen, maar nu Heddes Bouwgroep zelf ook failliet is, ligt uitstel voor de hand. Moeijes: “De vraag is ook of Heddes nog verhaal biedt. Ik denk het eerlijk gezegd niet. Ik onderzoek daarom nu of het geld bij Van Iwaarden persoonlijk te halen is.” Van Iwaarden wilde gisteren geen commentaar leveren. Hij verwijst naar curator Alfons Dunselman, die momenteel het bewind voert over Heddes. Dunselman was niet bereikbaar.

Op de dag dat het faillissement over Heddes uitgesproken werd, gaf Van Iwaarden toe dat Hotel Lijnden voor Heddes een “grote bleeder” was geweest. Hij zei toen dat Heddes pech heeft gehad dat de huurder failliet ging en het door de crisis niet lukte om een koper voor het hotel te vinden.

Heddes Bouwgroep werd twee weken geleden failliet verklaard. Van Iwaarden gaf de Deutsche Bank de schuld van de val van zijn bedrijf. De huisbankier zou de geldkraan hebben dichtgedraaid nadat een schikking tussen de gemeente Hoorn en de bouwer over de ingestorte toneeltoren was mislukt.

Bankgarantie

Hoorn claimde 10 miljoen euro. Heddes wilde een deel betalen, maar op een later moment. Van Iwaarden stelde als voorwaarde dat de gemeente een bij het schouwburgproject behorende bankgarantie van 5 miljoen euro vrij zou geven. Dat wilde Hoorn echter niet.

Momenteel wordt hard gewerkt aan een doorstart van de onderneming. De curator van Heddes is in gesprek met meerdere grote bouwers over een overname. Hij achtte vorige week de kans van slagen groot.

De uiteindelijk koper van Heddes hoeft volgens Moeijes in ieder geval niet bang te zijn voor een claim. “De overnemende partij koopt de projecten, de inventaris en misschien de naam van Heddes, maar neemt de schulden niet over.”

Reageer op dit artikel