nieuws

Cementindustrie stoft Betonwegendag af

bouwbreed Premium

De cementindustrie houdt voor het eerst sinds 1998 een Betonwegendag. Het Cement en Beton Centrum presenteert dan een leidraad voor optimaal uitgeborsteld beton.

Dat meldt Wim Kramer, directeur van het Cement en Beton Centrum in ‘s-Hertogenbosch, de belangenorganisatie van de belangrijkste cementindustrieën op de Nederlandse markt. “In 1998 is de Betonwegendag voor het laatst gehouden. Hij heette toen Betoninfradag”, aldus Kramer. “Daarna zijn we vanuit de cementindustrie wat afwezig geweest in die markt. We nemen nu het initiatief samen met het CROW, dat de publicatie ‘Stille wegdekken’ heeft uitgegeven. We denken aan een Betonwegendag met een cyclus van drie jaar.” In het archief van Cobouwzijn verslagen te vinden van de Betoninfradag 1998 en de Betonwegendag 1994. Voor die tijd werd elke drie tot vier jaar een Betonwegendag gehouden. Het Cement en Beton Centrum pakt de traditie weer op. Kramer wijst op nieuwe ontwikkelingen in de betonwegenbouw, zoals de vermindering van het verkeersgeluid.

“We laten door twee externe adviseurs een leidraad ‘Geoptimaliseerd uitgeborsteld beton’ opstellen”, kondigt hij aan. “Daarin staat hoe een zo groot mogelijke geluidsreductie kan worden bereikt met een goede controle op de uitborsteldiepte. De leidraad wordt op de Betonwegendag gepresenteerd.” De Vereniging Cementbeton Wegenbouwers (VCW) is weliswaar geen initiatiefnemer, maar participeert wel in het congres. Deze vereniging heeft een eigen bulletin en website (www.betoninfra.nl). Kramer wijst ook op andere ontwikkelingen, zoals verhardingen van vezelmixbeton en nieuwe eisen aan de stroefheid en vlakheid van wegen.

De Betonwegendag vindt plaats op 11 oktober 2011 in het 1931 Congrescentrum Brabanthallen in ‘s-Hertogenbosch. Aanmelden kan via de website www.crow.nl .

Reageer op dit artikel