nieuws

Brandstichting in Rijksmuseum

bouwbreed

Op de bouwplaats van het Rijksmuseum is het verboden om aanstekers en lucifers mee te nemen. In het gebouw hebben meerdere branden gewoed. Bouwvakkers die moeten lassen, slijpen en solderen hebben hiervoor een vergunning nodig die is ondertekend door de coördinator van J.P. van Eesteren, één van de hoofdaannemers. ‘Vanwege bedreigingen van mensen en project […]

Op de bouwplaats van het Rijksmuseum is het verboden om aanstekers en lucifers mee te nemen. In het gebouw hebben meerdere branden gewoed. Bouwvakkers die moeten lassen, slijpen en solderen hebben hiervoor een vergunning nodig die is ondertekend door de coördinator van J.P. van Eesteren, één van de hoofdaannemers. ‘Vanwege bedreigingen van mensen en project door brandstichting’, aldus de waarschuwing in de portiersloge van Poort 1 van de bouwplaats. Volgens een beveiligingsbeambte is onlangs binnen een week meer dan tienmaal brand gesticht. “Daarvan is aangifte gedaan en de beveiliging is verscherpt. We hebben nu geen last meer”, aldus de beambte. Louise Attema, projectmanager van de Rijksgebouwendienst, bevestigt de brandstichtingen. “We hadden binnen een week acht maal brand in het gebouw. We hebben maatregelen genomen. Werknemers mochten alleen nog in koppels van twee aan het werk. Iedereen kreeg nieuwe toegangspasjes. We hebben een verdachte aangehouden en aan de politie overgedragen. Het gebouw heeft geen blijvende schade opgelopen”, aldus Attema. De identiteit noch het motief van de verdachte is bekend. De beveiliging is inmiddels wat versoepeld.

Reageer op dit artikel