nieuws

Branche trekt handen af van schildersziekte

bouwbreed

Een pleidooi in de Tweede Kamer voor een fonds voor oud-schilders met OPS maakt geen indruk op branchevereniging Fosag.

Aangetaste hersens, een dalend IQ, relaties die stuk gaan. Zeker 460 Nederlanders lijden aan de schildersziekte OPS (organisch psychosyndroom). Tijdens hun werk stonden ze te lang bloot aan giftige oplosmiddelen. “Er zijn nog steeds mensen die het bestaan van de ziekte ontkennen”, zegt Hanke van Midlum van de vereniging OPS Nederland. Ze vult aan: “Als iemand met de schildersziekte na een half uur niet meer recht kan lopen, zeggen ze dat hij een alcoholprobleem heeft.” Van Midlum, die zelf een man heeft met de schildersziekte, strijdt al jaren voor een fonds voor slachtoffers. “Lotgenoten belanden in de bijstand, komen in geldproblemen”, onderbouwt ze, “omdat ze vaak niet voor 100 procent worden afgekeurd. Of ze zeggen bij het UWV: het gaat wel over, tijdens dit gesprek merk ik er niets van.”

De afgelopen tien jaar werd Van Midlum door overheid en werkgevers van het kastje naar de muur gestuurd. Steeds kreeg ze nul op het rekest. De laatste tegenvaller kreeg ze een paar maanden geleden te verwerken. Fosag en andere brancheverenigingen weigerden wederom mee te betalen aan een fonds. “Het zijn stuk voor stuk individuele gevallen die bij de rechter moeten worden uitgevochten”, klonk het verweer. In de Tweede Kamer deed Van Midlum donderdag haar hele verhaal. Ze houdt er een goed gevoel aan over. “Het maakte indruk volgens mij.” Ze hoopt dat minister Kamp (sociale zaken) de druk op verzekeraars en werkgevers opvoert, zodat er toch een fonds komt. Geld vragen van de overheid schiet niet op, realiseert ze zich. “Als ik 10 of 15 miljoen euro had gevraagd, zou ik zijn weggelachen.”

Schande

De hoorzitting in de Tweede Kamer maakt bij Erik Kruiderink, directeur van Fosag weinig los. “Wij blijven bij ons standpunt. OPS is geen collectief probleem. Daar kunnen we dus niet al onze leden voor laten opdraaien.” Dat veel slachtoffers een rechtszaak van tienduizenden euro’s niet kunnen betalen is voor Kruiderink geen reden aan een fonds mee te werken.

SP’er Paul Ulenbelt heeft geen goed woord over voor de opstelling van de Fosag. “Het is een schande, onverantwoordelijk gedrag”, reageert hij. “Niet in de laatste plaats, omdat OPS Nederland de schildersbranche veel claims bespaard heeft. De vereniging gaf OPS een gezicht.”

Reageer op dit artikel