nieuws

‘Bouweuro’s direct naar scholen toe’

bouwbreed

Schoolbesturen willen meer te zeggen krijgen over de 1,4 tot 1,5 miljard euro die is bedoeld voor onderwijshuisvesting.

De raad voor voortgezet onderwijs (VO-raad) wil rechtstreeks aanspraak maken op een half miljard euro dat nu in het gemeentefonds belandt. De huidige spelregels zijn te onduidelijk en belemmeren renovatie volgens de brancheorganisatie. “Voor een verbouwing kan een VO-directeur formeel niet bij de gemeente terecht. Vooral de renovaties van scholen in monumentale panden dreigen daardoor tussen wal en schip te vallen”, verklaart een woordvoerder van de VO-raad.

Gertjan van Midden, van de PO-raad (raad voor primair onderwijs) onderschrijft dat probleem. “In Hilversum speelt dat veel. De scholen van architect Dudok die daar staan zijn prachtig, maar als je dubbelglas wilt plaatsen heb je een probleem.” Van Midden constateert dat het aanpakken van honderden verouderde scholen te langzaam gaat door onduidelijke regels. “Per jaar worden er hooguit honderd scholen vervangen. Op een voorraad van 10.000 zet dat geen zoden aan de dijk.” Van Midden pleit voor een renovatiefonds van ongeveer 300 miljoen euro. “Daarvan kun je elk jaar driehonderd scholen verbouwen.” De VO-raad is niet tegen een renovatiefonds. “Maar er zijn meer wegen naar Rome. De minister kan scholen ook verplichten de 1,4 tot 1,5 miljard euro te besteden aan huisvesting van scholen. Nu is dat een normatief bedrag”, aldus de woordvoerder. Dat de regels nu te ingewikkeld zijn, staat voor hem vast. “Een discussie tussen een gemeente en een schoolbestuur over een bouwplan duurt zomaar zes tot tien jaar.”

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil niet ingaan op de voorstellen van de twee onderwijsraden. “We wachten een onderzoek van Binnenlandse Zaken af”, reageert een woordvoerder van de VNG. Uit dat onderzoek moet blijken of gemeenten op grote schaal (300 miljoen euro) ‘schoolgeld’ uitgeven aan andere zaken.

Van Midden van de PO-raad merkt nog op dat twee van de drie schoolbesturen door de crisis op bouwplannen bezuinigen. Negen schooldirecteuren gaven onlangs bij de raad aan gepland onderhoud uit te stellen. Zeker negen nieuwbouwplannen gaan voorlopig niet door.

Reageer op dit artikel