nieuws

‘Bouwers vormden een blok tegen leveranciers’

bouwbreed

De vijf bouwconcerns die in 2006 door de Europese Commissie werden beboet voor deelname aan het bitumenkartel, wilden slechts de macht van de grote bitumenleveranciers doorbreken.

Dat valt op te maken uit het verweerschrift dat Volker Wessels tegen de sanctie heeft ingediend bij het hof in Luxemburg. Volgens het bedrijf maakten de bitumenleveranciers destijds “ernstige inbreuk” op de Europese mededingingsregels. Om hun macht het hoofd te bieden besloten de vijf belangrijkste afnemers van wegenbouwbitumen “een tegenwicht te vormen met als primaire doel zo gunstig mogelijke collectieve kortingen voor zichzelf in de wacht te slepen.”

Volker Wessels vindt dat de Europese Commissie dan ook een “onjuiste analyse van de feiten” heeft gemaakt en de gedragingen van de wegenbouwers verkeerd heeft ingeschat. De torenhoge boetes die ‘Brussel’ oplegde zouden dan ook niet terecht zijn geweest.

De Europese Commissie bestrafte de vijf bouwers eind 2006 met een boete van in totaal 75 miljoen euro voor het maken van illegale prijsafspraken, een van de ernstigste overtredingen van de mededingingsregels. De Volker Wessels-dochter werd gezien als drijvende kracht achter het kartel en kreeg daarom de hoogste boete: 27,3 miljoen. Ook BAM en Heijmans kwamen er slecht vanaf met boetes van respectievelijk 21 miljoen en 17 miljoen.

Beroep

Alle ondernemingen tekenden beroep aan tegen de besluiten. In hun verweerschriften hekelen ze de bewijsvoering, maar ook de hoogte van de sancties. BAM noemt die “disproportioneel hoog”. Dura Vermeer bestrijdt ook de duur van de vermeende verboden gedragingen. De Europese Commissie ging ervan uit dat het kartel acht jaar actief was, tussen 1994 en 2002.

De uitspraak van het Europese Hof van Justitie wordt dit jaar verwacht. Heijmans kreeg in 2008 overigens al nul op het rekest. Acht bitumenleveranciers werden voor hun rol in het kartel destijds beboet voor 190 miljoen. Daarvan kwam 108 miljoen voor rekening van Shell. Ook het olieconcern is in hoger beroep gegaan.

Reageer op dit artikel