nieuws

Benelux voorlopig problematisch voor Heidelberg Cement

bouwbreed

Bouwstoffenconcern Heidelberg Cement rekent voor Nederland en België voorlopig op een fikse prijsdruk. De zwakke bouwproductie zet de resultaten van dochterbedrijven als Enci en Mebin dit jaar onder druk.

Terwijl in Nederland het herstel voorlopig nog uitblijft, stelt Heidelberg Cement zich in op een verbetering van zijn financiële prestaties. Bestuursvoorzitter Bernd Scheifele denkt de omzet verder te kunnen opvoeren. Dankzij die groei maar ook via prijsverhogingen en het snijden in de kosten, belooft de operationele winst te zullen stijgen. Het plan is om de verbeterde kasstroom ten dele te gebruiken om de schulden terug te brengen. Ingezet wordt op uitbreiding van de activiteiten in de zich snel ontwikkelende economieën en de landen ten zuiden van de Sahara. Extra geld komt beschikbaar om binnen het concern synergie teweeg te brengen.

Heidelberg slaagde vorig jaar zijn omzet met 5,8 procent te verhogen tot 11,8 miljard euro. De winst steeg van 168 naar 511 miljoen euro. De afzet van de diverse producten stabiliseerde in de meeste gevallen of verloor enkele procenten terrein. De grote dalingen voltrokken zich alle van 2008 op 2009, toen transportbeton en de toeslagstoffen een vijfde van hun omzet kwijtraakten. Cement verloor destijds 11 procent.

Reageer op dit artikel