nieuws

Belgische bouw zakt weg na val van btw-regeling

bouwbreed

Vlaanderen heeft in november een kwart minder bouwvergunningen toegekend dan in dezelfde maand een jaar eerder. In de eerste helft van vorig jaar steeg het aantal bouwvergunningen nog fors dankzij het verlaagd btw-tarief van 6 procent.

In juli kwam abrupt een einde aan deze stijging en volgde een zware inzinking omdat de btw weer naar 21 procent steeg. In augustus 2010 lag het aantal toegekende bouwvergunningen 29 procent lager dan in augustus 2009, in september 42 procent lager, in oktober 32 procent lager en in november 24 procent lager in de overeenkomende maanden van 2009. Voor deze vier maanden samen was er dus een gemiddelde daling van de bouwvergunningen met een derde.

Volgens de Vlaamse Confederatie Bouw, de aannemersorganisatie in Vlaanderen, dreigt er door het sterk verminderde aantal bouwvergunningen vanaf juni-juli van dit jaar een scherpe daling van de woningbouwactiviteiten. De federale Belgische overheid heeft wel het verlaagd btw-tarief van 6 procent op woningrenovatie en -herstellingen voor particuliere woningen van minstens vijf jaar oud verlengd tot 30 juni 2011. Daardoor is het aantal vergunningen voor woningrenovaties op peil gebleven. In de periode november 2009 – november 2010 is zelfs sprake van lichte stijging van het aantal woningrenovaties, waarvoor een vergunning vereist is, met 6 procent.

Reageer op dit artikel