nieuws

Banken iets soepeler voor kleine bouwers

bouwbreed

Banken zijn vergeleken met een half jaar geleden iets soepeler in het verlenen van kredieten aan middelgrote en kleine bouwbedrijven.

Dat blijkt uit gisteren gepubliceerd onderzoek van EIM. Een kwart van de bouwers geeft aan dat de voorwaarden om geld te lenen van banken, gewijzigd zijn. “Gemiddeld zijn de voorwaarden iets versoepeld”, zegt onderzoeker Wim Verhoeven van EIM. Wel blijven de banken volgens hem in het algemeen terughoudend naar bouwers. “Maar ik heb de indruk dat het vergeleken met een half jaar geleden niet erger is geworden.”

De looptijd van de leningen zijn verkort, de bedragen verlaagd. “Dat kan natuurlijk ook komen omdat door de recessie in de bouw minder behoefte is aan krediet.”

Van de kleine en middelgrote bouwers was in december vorig jaar 13 procent op zoek naar nieuw krediet. Een jaar eerder was dat nog 16 procent. In 2009 hadden bouwbedrijven het geld voornamelijk nodig voor herfinanciering, eind 2010 is het geld bestemd voor nieuwe investeringen en als vers werkkapitaal. “De bedrijven gebruiken het geld om hun liquiditeitspositie te verstevigen. Het wordt gebruikt voor de dagelijkse activiteiten, de exploitatie, dus ook voor het betalen van salarissen”, zegt Verhoeven.

De banken blijven voor kleinere bouwers veruit de belangrijkste financiers. Wel is het aantal kleine bedrijven dat een beroep moet doen opi

kapitaal van familie en vrienden gegroeid; 7 procent van de mkb-bedrijven maakt er gebruik van. Uit het onderzoek blijkt verder dat de bouw van alle sectoren het traagst is met betalen: gemiddeld 40 dagen.

Reageer op dit artikel