nieuws

BAM-topman krijgt alsnog vertrekbonus

bouwbreed

BAM-topman Joop van Oosten krijgt bij zijn vertrek eind deze week een bonus van 610.000 euro mee.

De voormalig bestuursvoorzitter van Nederlands grootste bouwonderneming krijgt het bedrag – gelijk aan één keer zijn jaarsalaris – als dank voor bewezen diensten. Van Oosten heeft er bijna 35 jaar op zitten bij BAM; de laatste vijf jaar was hij aanvoerder van de raad van bestuur.

Morgen eindigt het dienstverband van de 62-jarige bestuurder. Hij vertrekt twee jaar eerder dan was gepland. Mede om die reden noemt de raad van commissarissen van het bouwbedrijf de uitkering “redelijk en billijk”.

Van Oosten kwam bij zijn benoeming tot bestuurder, ruim vijftien jaar geleden, geen afvloeiingsregeling overeen.

Een woordvoerder van BAM laat desgevraagd weten dat de vergoeding geen gouden handdruk betreft. Het vroegtijdige afscheid van Van Oosten houdt ook geen verband met de mindere prestaties van het bedrijf in de afgelopen jaren. “Hij heeft zich altijd op voortreffelijk wijze ingezet voor BAM. Daarvoor wordt hij beloond. Van Oosten kan bovendien nog geen aanspraak maken op zijn pensioengeld.”

Winstdaling

Over het afgelopen jaar ontving Van Oosten als enige BAM-bestuurder geen variabele beloning boven op zijn vaste jaarsalaris. Net als een jaar eerder werd hem die onthouden vanwege de winstdaling die BAM moest slikken.

De huidige topman Nico de Vries en zijn medebestuurders Jan Ruis, Rob van Wingerden en Martin Rogers kregen voor het behalen van individuele doelen nog wel een extra vergoeding, van in totaal 16 procent. De bonus die betrekking heeft op de financiële resultaten, liepen ook zij mis. Deze vergoeding kan oplopen tot 40 procent van het salaris.

BAM zal dit jaar voor eerst de hoogte van de bonus voor een belangrijk deel – 25 procent – laten afhangen aan de stappen die het bedrijf maakt op het gebied van veiligheid, CO2-vermindering en afvalreductie. Extra beloning volgt ook bij verbetering van de organisatie en de financiële positie.

Reageer op dit artikel