nieuws

BAM rekent op forse winstsprong

bouwbreed Premium

BAM heeft 2010 afgesloten met een nettowinst van 15 miljoen euro. Dit jaar verwacht het Bunnikse bouwconcern acht keer zoveel over te houden, namelijk 120 miljoen.

Volgens topman Nico de Vries is een forse winstgroei in 2011 mogelijk door een verbetering in de resultaten van de vastgoedactiviteiten. “We zullen dit jaar geen minnen meer boeken op vastgoed”, aldus de bestuursvoorzitter. “Ons vastgoedbedrijf AM draait break-even.”

Over het afgelopen jaar leed het bouwbedrijf nog een verlies van 60 miljoen op zijn vastgoedactiviteiten. De bouwer zag zich vanwege de povere woningmarkt bovendien genoodzaakt 127 miljoen af te waarderen op de vastgoedportefeuille. Mede daardoor bleef de nettowinst van BAM beperkt tot 15 miljoen, een halvering ten opzichte van het jaar ervoor.

In november ging De Vries er nog van uit dat BAM quitte zou draaien of een klein plusje zou behalen. Dat de winst uiteindelijk toch nog wat hoger uitviel, wijt hij aan het “scherper opereren van de bouw- en infrabedrijven in de laatste maanden van het jaar”.

De Vries verwacht dat de woningmarkt zich dit jaar “heel voorzichtig” zal herstellen. Volgens hem is een groei van het aantal woningverkopen met 25 procent nodig om in 2014 weer op het niveau van voor de crisis te geraken. “Dat is echter een onwaarschijnlijk scenario. Ik denk dat over de komende jaren een totale groei van 10 procent mogelijk moet zijn.”

BAM verkocht in 2010 bijna 2200 woningen uit eigen ontwikkeling, een kleine 300 meer dan in 2009. Dat aantal was hoger uitgekomen als in het laatste kwartaal de verkopen niet zouden zijn gestokt. De verslechterde vooruitzichten in de woningmarkt leidde in november tot de forse afboeking op de vastgoedportefeuille.

Anders dan de vastgoedpoot, draaide de bouwdivisie een prima jaar. Het resultaat verbeterde met 22 procent tot 95 miljoen euro. Wel daalde de omzet als gevolg van de strenge winters en de crisis met 9 procent tot 3,2 miljard. Ook de infra-activiteiten deden het, ondanks de toegenomen concurrentie, relatief goed. De winst zakte met 10 procent tot 103 miljoen. De omzet nam met 7 procent af tot 3,6 miljard.

BAM zag de totale omzet van het concern met 9 procent dalen tot 7,6 miljard. In Nederland, Duitsland en Ierland werd aan opbrengsten ingeleverd. In het Verenigde Koninkrijk en België daarentegen won BAM omzet. Het bedrijf heeft voor 12,1 miljard euro aan werk op de plank liggen. Ongeveer 80 procent van de verwachte omzet dit jaar is volgens De Vries al “veilig”.

BAM aast op WK-projecten in Qatar

BAM heeft zijn zinnen gezet op de bouw van voetbalstadions in Qatar. In 2022 vindt in het oliestaatje het WK-voetbal plaats. Het bouwbedrijf zal volgende week koningin Beatrix vergezellen bij het staatsbezoek aan Qatar. Topman Nico de Vries denkt dat BAM goede kans maakt om een of meerdere projecten in de wacht te slepen. “Het is ons in Zuid-Afrika ook gelukt, dus moet dat in Qatar ook lukken”, zegt hij. De Vries benadrukt dat BAM al jaren actief is in de regio. “We hebben daar onze eigen mensen. Ook via die weg proberen wij ons te kwalificeren.”

Reageer op dit artikel