nieuws

BAM Nuttall geniet voorkeur voor bouw kerncentrale

bouwbreed

Een consortium van BAM Nuttall en Kier is gekozen tot ‘preferred bidder’ voor de eerste werkzaamheden voor de bouw van een nieuwe kerncentrale in het Zuid-Engelse Somerset. Met de klus is een bedrag gemoeid van rond de 120 miljoen euro. Dat melden de Britse bouwvakbladen uit bronnen ‘rond de opdracht’.

Volgens het blad Building heeft de opdrachtgever, het Franse energiebedrijf EDF, de andere gegadigden waaronder Balfour Beatty en Vinci meegedeeld dat met BAM Nuttall en Kier op exclusieve basis verder wordt onderhandeld. BAM Nuttall en Kier werken ook al nauw samen bij een aantal grote klussen voor Crossrail in Londen. Eventuele contracten voor het centralewerk worden echter pas getekend als EDF van de gemeente daadwerkelijk de vergunning voor dat voorbereidende werk in huis heeft.

Shortlist

Binnenhalen van deze eerste opdracht zou betekenen dat de civieltechnische dochter van BAM een belangrijke voet aan de grond heeft bij de omvangrijke werkzaamheden die de komende jaren in Groot-Brittannië op de agenda staan rond kernenergie. De energiesector, en vooral kernenergie, wordt door de Britse bouwwereld als één van de weinige echt groeiende sectoren voor de nabije toekomst beschouwd. EDF zelf zal voor de centrale in Somerset naar verwachting voor eind maart een shortlist bekendmaken voor het grondwerk waarmee een bedrag van bijna 2,7 miljard euro gemoeid zal zijn. Het is de bedoeling dat deze eerste nieuwe kerncentrale op Britse bodem in vele jaren in 2018 in bedrijf komt.

De vorige Britse regering van Tony Blair heeft destijds het licht op groen gezet voor de bouw van een reeks nieuwe kerncentrales. EDF, dat op dit gebied samenwerkt met het Britse energiebedrijf Centrica, speelt daarbij de voornaamste rol. De 80/20 joint-venture tussen deze bedrijven zal op termijn vier zogenaamde EPR-centrales bouwen. Die centrales worden ontwikkeld door het eveneens Franse Areva.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels