nieuws

Weg naar Oranjestad eerste pps op Aruba

bouwbreed

De wegverbreding van de A1 tussen Oranjestad en San Nicolas wordt de eerste pps op Aruba. Premier Mike Eman is enthousiast over de contractvorm en ziet meer mogelijkheden voor zijn land.

Komende zomer volgt de aansluitende verbinding ‘green corridor’ en het jaar erop de derde rondweg. De drie pps-projecten hebben samen een waarde van 200 miljoen euro. De pps-kennispool van Rijkswaterstaat verleent Aruba bijstand om de aanbestedingsprocedure te begeleiden. Vandaag is de marktconsultatie om te toetsen of de bouwers ermee uit de voeten kunnen. Meer dan tweehonderd potentiële betrokkenen hebben zich aangemeld, waarvan een deel speciaal is overgevlogen uit Nederland.

Eman verwacht meerwaarde uit de combinatie van ontwerp, bouw, onderhoud en financiering: “Met deze contractvorm kan iedereen winnen.” Daarbij denkt hij aan de combinatie met de aanpak van verouderde wijken in San Nicolas en nieuwbouw in Oranjestad.

Spelers

De Arubaanse bouwwereld reageert een tikkeltje afwachtend op het nieuwe fenomeen, maar komt zeker. Albo, Tiel en MNO Vervat zijn de grote lokale spelers. Maar zij moeten opboksen tegen of juist combinaties vormen met Nederlandse bouwers en internationaal opererende bedrijven als het Franse Bouygues, het Zweedse Skanska en het Amerikaanse Bilfinger. Daarnaast zullen op grote schaal banken, juristen en adviesbureaus als KPMG en PwC op de conferentie afkomen.

De regering is van plan de weg binnen een paar maanden via een openbare aanbesteding op de markt te brengen; zij verwacht dat minimaal drie combinaties inschrijven. Uiterlijk in 2013 moet de weg klaar zijn.

Daarnaast wordt de containerhaven verplaatst, het ziekenhuis uitgebreid en de binnenstad heringericht. “Over een paar jaar ziet het hele eiland er anders uit. Mooier en met meer kwaliteit.” Cobouwreisde af naar Aruba om verslag te doen van deze bijzondere projecten die onder bijzondere omstandigheden worden uitgevoerd.

> zie ook pagina 5 en 14

Reageer op dit artikel