nieuws

VVD en CDA: Deltafonds is geen grabbelton voor leuke projecten

bouwbreed

Projecten voor het verbeteren van de waterkwaliteit moeten niet betaald worden uit het Deltafonds. Dat vinden het CDA en de VVD.

Het Rijk vult het Deltafonds vanaf 2020 jaarlijks met 1 miljard euro. Lopende financieringsstromen voor waterbouw hevelt staatssecretaris Joop Atsma binnenkort over naar het fonds.

De manier waarop hij het geld uit het Deltafonds wil verdelen is momenteel echter het middelpunt van een politieke discussie. De VVD en CDA hebben kritiek op het huidige wetsvoorstel van Atsma (infrastructuur).

“Het Deltafonds is te breed getrokken. Het ergste is dat het waterkwaliteitsbeheer er nu ook onder dreigt te vallen”, licht Anne-Wil Lucas, Kamerlid van de VVD toe. Als Atsma niets verandert dan zullen gemeenten en provinciefonds het Deltafonds gaan zien als een soort “grabbelton voor leuke projecten, slootjes en andere dingetjes”, voorspelt zij.

Lucas meent dat het Deltafonds is bedoeld voor waterveiligheid en zoetwaterbouwprojecten. Met Ad Koppejan van het CDA werkt ze aan een amendement die de wet op dat punt moet aanpassen. Lucas rekent op een grote meerderheid in de Tweede Kamer.

Onduidelijk is overigens wie de relatie tussen waterkwaliteit en het Deltafonds legde. Lucas: “Mijn naam kleefde daar op papier zelfs aan, terwijl ik daar echt nooit voor heb gepleit. Nu is dat inmiddels rechtgezet, maar de wet is nog steeds niet aangepast.”

De VVD’er benadrukt dat ze waterkwaliteit belangrijk vindt, maar weet niet hoe die projecten gefinancierd moeten worden.

“Daar zullen we slimme oplossingen voor moeten vinden. Misschien kunnen de waterschappen iets betekenen.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels