nieuws

Vernieuwend steigeranker is inmiddels een begrip

bouwbreed Premium

Layher presenteerde twee jaar geleden een noviteit: een steiger­anker dat het mogelijk maakt om door te metselen, zonder later het ankergat dicht te hoeven metselen.

Het idee lijkt simpel: in de spouwmuur wordt een muurplaat met schroefdraad aangebracht. Vervolgens kan een bout met oog in het schroefdraad worden gedraaid waaraan de steiger bevestigd kan worden. Het anker heeft een dikte van 10 millimeter, ongeveer de dikte van een voeg, en kan zo worden gedraaid dat het precies in de voeg past. De muur kan daardoor helemaal worden afgemetseld, en de bout kan simpel worden losgedraaid uit de muur wanneer de metselaar klaar is. “Het heeft een hoop voordelen,” legt Paul Meijer, adviseur buitendienst bij Layher, uit. “Bij een traditioneel anker blijft een gat achter in de gemetselde muur. Die paar stenen moeten altijd later worden ingeboet.”

En dat ziet er niet altijd even fraai uit. “Architecten vragen er tegenwoordig om in het bestek, omdat een muur met ons anker er direct mooi uitziet. Je hebt geen kleurverschillen in het voegwerk, omdat er later is bijgemetseld.”

Het gat dat achterblijft bij het verwijderen van het anker is makkelijk dicht te voegen. “Ook bij renovatie heeft dat een voordeel: doordat bij de traditionele methode stenen later worden toegevoegd, is de muur daar minder stevig. Als bij een renovatie opnieuw gevoegd wordt, zitten die stenen vaak los. Bij ons anker heb je dat probleem niet.”

Volgens Meijer is het product twee jaar later een groot succes. “We hebben er 25.000 verkocht. Dus als je rekent dat er 10 vierkante meter steiger aan een anker hangt, heeft er inmiddels 250.000 vierkante meter steiger aan onze ankers gehangen.”

De bekendheid met het product onder steigerbouwers en aannemers is sinds de vorige BouwBeurs alleen maar toegenomen, zegt Meijer. “Maar er waren nog wel wat hordes te nemen. Zo is een metselaar officieel niet bevoegd om aan de steiger te werken, dus ook niet om een bevestigingsanker te draaien of weg te halen. We hebben daarover met de Arbeidsinspectie een protocol gemaakt om het mogelijk te maken om niet-steigerbouwers in dit soort gevallen te certificeren.”

Toch heeft het product een nadeel: het is niet herbruikbaar. Een deel gaat verloren bij het metselen van de muur. “De muurplaat kost 4,5 euro, en blijft achter in de spouwmuur. Dat is heel zichtbaar voor degene die de kosten berekent, en dat kan voor zuinige aannemers een reden zijn om het niet te doen. Maar het meerwerk van een metselaar die een ankergat nadien moet opvullen staat niet als zodanig in de boeken. Terwijl die kosten aanzienlijk hoger zijn.”

Hal 7, stand D070

Reageer op dit artikel