nieuws

‘Treslastic’ toonde de mogelijkheden

bouwbreed Premium

Trespa trok twee jaar geleden in Hal 1 de aandacht met een constructie van Trespa Meteon-panelen.

De panelen waren in een driehoekige vorm gezaagd – elk met iets andere afmetingen – en met behulp van een kabelsysteem onderling verbonden. Door aanspannen van de kabels ontstond een gekromd vlak. Doordat alle panelen onder een andere hoek stonden, wijzigde de kleur onder invloed van de lichtinval. ‘Treslastic’, zo luidde de werknaam die Trespa meegaf aan de constructie.

De bezoekers hadden in 2009 grote waardering voor de glimmende, gebogen constructie. Het systeem is sindsdien zeker overal in Nederland toegepast? “Nee, maar dat was ook helemaal niet de bedoeling”, reageert Ronnie Thieblemont (Trespa International) verbaasd. “Dit was puur bedoeld als concept, niet meer dan dat. Het moest de beursbezoekers laten zien dat Trespa Mateon veel meer mogelijkheden biedt dan alleen maar een vlakke plaat tegen een platte gevel.”

Voor directe toepassing in de Nederlandse bouw was het kabelsysteem waarmee de verschillende panelen verbonden waren niet geschikt gemaakt. Voor het systeem was geen CE-markering of KOMO-keurmerk aangevraagd. Thieblemont: “Een wokkelvormige constructie die we op dezelfde BouwBeurs toonden, heeft de markt uiteindelijk wel gehaald. Een architect wilde dit concept toepassen in een gebouw, dus zijn we een testtraject ingegaan, waarbij onder meer proeven met windbelasting zijn uitgevoerd.”

Uitstekend

De oersterke Trespa Mateon-panelen, die wel aan alle normeringen voldoen, doen het ondertussen uitstekend. Ze worden wereldwijd toegepast in onder meer gevel- en balkonsystemen. De platen zijn extreem weerbestendig, goed bestand tegen vandalisme en eenvoudig te reinigen. De panelen worden onder hoge druk en temperatuur geproduceerd uit thermohardende harsen, versterkt met houtvezels. De producent garandeert kleurvastheid, zelfs onder zware vervuiling en hoge temperatuurschommelingen (-20°C tot +80°C). Bij brand kan het product lange tijd zijn stabiliteit behouden.

Dit jaar zijn de panelen opnieuw present op de beurs, weer in een bijzondere opstelling. Op maat gesneden panelen zijn op verschillende diepten gemonteerd, waardoor een golfbeweging ontstaat. Thieblemont: “En dit keer is het bevestigingssysteem redelijk traditioneel, dus in principe is het direct toepasbaar in de bouw.”

Hal 1, stand D060

Reageer op dit artikel