nieuws

Tijd voor een cursus Chinees

bouwbreed

Start maar een cursus Chinees. De Aziaten zijn onderweg. Ze verkennen ons land door informatie op te kopen over kosten en bouwtechniek. Kostenbureaus mogen de methode van aanbesteden uitleggen. Vaak genieten de bedrijven ondersteuning van hun overheid. Of de Chinezen zwakke plekken hebben? Dat is nog maar de vraag. Ze werken in ieder geval volgens […]

Start maar een cursus Chinees. De Aziaten zijn onderweg. Ze verkennen ons land door informatie op te kopen over kosten en bouwtechniek. Kostenbureaus mogen de methode van aanbesteden uitleggen. Vaak genieten de bedrijven ondersteuning van hun overheid.

Of de Chinezen zwakke plekken hebben? Dat is nog maar de vraag. Ze werken in ieder geval volgens contract en houden zich aan de voorschriften. Vaak zijn de Chinezen 10 tot 15 procent goedkoper en leveren correct werk af. Goede Chinezen helpen dus prima tegen de faalkosten.

In de grond-, water- en wegenbouw lopen de prijzen op. De olie is duurder en dat keert terug in bitumen, bindmiddelen en asfalt. Ook voor staal moet meer betaald worden. De kosten van het materieel worden nog steeds niet volledig doorberekend.

De prijsstijgingen kunnen wel eens van tijdelijke aard zijn. De orderstroom valt in ieder geval tegen. Vorig jaar nam de productie met een procent of 3 af en voor dit jaar zit weer een kleine afname in de pijplijn. Misschien kunnen de herstelwerkzaamheden na de winter de gaten stoppen. Vergeleken met de opkomst van de Chinezen zijn de wat dunnere orderportefeuilles slechts een gering probleem.

(NBI)

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels