nieuws

Terug naar vertrouwde oude tegeltjeswijsheden

bouwbreed

Gemeenten dreigen met de kop tegen de muur te lopen. Het spookbeeld van status Artikel 12 komt dichterbij. De crisis vraagt ferm een ommezwaai.

Plannen genoeg. In overvloed zelfs. Voor woonwijken, winkels en bedrijvenparken. Allemaal nog uit de pijplijn toen de bomen schijnbaar tot in de hemel reikten. Jos Broersen en Marius Kiers van ingenieursbureau Arcadis zien via de grondwaarde in gemeenten tientallen miljoenen euro’s verrenten. De rekening van Nederland loopt in de miljarden. “We hebben in besloten kring een kennistafel gehouden met een stuk of twaalf gemeenten. Met allemaal hoofden vastgoed&ontwikkeling. Mensen die de projecten kennen”, zegt Broersen, adviseur bij Arcadis-dochter PRC. “Iedereen herkent elkaars problemen. Stoeit op zijn eigen wijze om tot oplossingen te komen. Wellicht moeten we weer denken in oude tegeltjeswijsheden.” Met beide benen op de grond.

Krimpgebied

De boeggolf van in aantocht zijnde projecten zet de gemeentelijke begrotingen lelijk op zijn kop. De driehoek Apeldoorn – Deventer – Zutphen schroeft zijn oude ambitie om 14.000 woningen te bouwen met meer dan de helft terug. Hele regio’s realiseren zich plotseling krimpgebied te zijn. In Noord-Brabant kocht een gemeente opgewekt voor 40 miljoen euro bedrijven uit om binnenstedelijke woningbouw mogelijk te maken. Tel uit je verlies, de markt is dood.

Kiers: “Wie ziet dat projecten niet haalbaar zijn, moet vroegtijdig stoppen. Hoofd grondbedrijf, trap op de rem en zeg dat tegen je wethouder. Lastig, je hebt politici die zich van zo’n advies niets aantrekken en doordrukken. Tot ze dus vastlopen. Wethouders weten dat nog nooit iemand een standbeeld kreeg voor een tegengehouden project.”

Driestappenplan

Uit de ervaring met de gemeenten heeft Arcadis een driestappenplan vol tegeltjeswijsheden gedestilleerd. Van opschudden en de balans opmaken via nieuwe wegen zoeken tot concrete uitwerking. Goedkoop is duurkoop? Wie massaal de eenvoudigste woningen bouwt, krijgt beslist de deksel op zijn neus. Zeker als de buurgemeenten dezelfde strategie kiezen. Woningen moeten immers meerdere generaties meegaan. De goedkope oplossing van nu, loopt grote kans het probleem van morgen te worden. Op den duur verdient kwaliteit zich weer terug, zo blijkt telkens weer.

Nog zo’n tegeltje: eerlijk duurt het langst. Vergeet toch die roze wolk toen het geld nog uit alle muren kwam. De crisis heeft de wereld veranderd en dat werkt door tot op de kleinste bouwlocatie. Plannen veranderen is geen schande. Doen of je neus bloed daarentegen wel.

Haastige spoed is zelden goed. Klopt. Verwar overhaaste besluitvorming niet met daadkracht. Kijk ook eens naar de tegel: de waarheid ligt in het midden. De grootste roepers hebben lang niet altijd gelijk. Ook al wordt in roerige tijden graag geluisterd naar mensen met een uitgesproken mening. Ruimtelijke ordening laat zich niet voor één gat vangen en kent meerdere leiders en meningen. Wat goed is voor Alphen kan slecht zijn voor Arnhem of Amersfoort.

Reageer op dit artikel