nieuws

Swash voorspelt golfpatroon

bouwbreed

Met het nieuw golfvoorspellingsmodel Swash, kunnen waterbouwers golven vlak voor de kust modelleren. Tot en met het breken en overstromen aan toe.

Het model, dat is ontwikkeld door de TU Delft, vormt een aanvulling op het oudere model Swan, dat goed is in voorspellen van golven tot vlak voor de kust. De TU biedt dat model aan als ‘open source’ software, het wordt al zo’n tien jaar gebruikt door ingenieursbureaus en instellingen gespecialiseerd in waterveiligheid.

Met Swash kunnen dergelijke partijen een stap verder gaan en de golven tot de kust voorspellen. Dat is volgens onderzoeker dr.ir. Marcel Zijlema van de TU Delft handig om bijvoorbeeld de golfslag en het golfpatroon in havens te voorspellen. Zo kunnen de krachten op de trossen van afmerende schepen in beeld worden gebracht. Of het moment dat golven over een dijk slaan. Met Swan kon die niet.

Gebruikers kunnen met Swash zo gedetailleerd modelleren als ze maar willen. Handig vindt Zijlema vooral dat het programma filmpjes genereert die aanschouwelijk maken wat er gebeurt. Ook dat kon Swan niet. De filmpjes zijn geschikt zowel voor het onderwijs als voor presentaties. Zijlema en zijn medeontwikkelaars staken veel moeite in de gebruiksvriendelijkheid en robuustheid van het programma.

Ook Swash wordt via de website van de TU Delft als ‘open source’ software aangeboden. Dat betekent volgens de onderzoeker niet dat de TU haar kennis gratis weggeeft. “Het is juist ook een manier om onze kennis uit te venten. Iemand die echt alle mogelijkheden van het programma wil benutten, doet er goed aan ons in te huren voor begeleiding.”

De ‘open source’ aanpak heeft volgens Zijlemaker wel als voordeel dat gebruikers suggesties voor verbetering kunnen aandragen. Zo garandeert Rijkswaterstaat, dat de ontwikkeling mede financierde, dat het model actueel blijft en de werkelijkheid steeds beter weergeeft. Wat er wel en niet aan verbeteringen wordt meegenomen in het programma bepalen Zijlema en zijn collega’s.

Reageer op dit artikel