nieuws

Superdunne tegel en plaat ijzersterk

bouwbreed Premium

Kunnen 4 millimeter dunne tegels probleemloos op vloeren worden toegepast? Die vraag staat centraal in de tegelwereld.

Het Spaanse Inalco stelt dat zijn meterslange platen veren als iemand erop staat. Dat betekent dat het verwerkte materiaal, het met vezel verstevigde Slimmker, zich ook leent voor niet verlijmde toepassingen, zoals systeemvloeren of tijdelijke terrassen. Het heeft een buigtreksterkte van 120 N/mm2en vormt het voorlopige sluitstuk in de ontwikkeling die vijf jaar geleden begon.

De dunne platen van Levantina doen al langer dienst als werkbladen en wandbekleding bij keukens en badkamers, nu komen daar ook scheidingswanden bij. Deze bestaan uit een dubbele beplating die aan weerszijden tegen een frame van metalstud-profielen komt. De basisplaat wordt met zijn gladde zijde tegen de profielen geschroefd. Daarmee komt een versterkende rug van glasweefsel tussen beide platen in te zitten op het moment dat de tweede plaat tegen de eerste wordt verlijmd. Met deze oplossing verdwijnt de bevestiging uit het zicht.

Was bij de eerste presentatie de spouw nog volledig gevuld met steenwol, nu is het interessant te zien hoe deze wandopbouw zich gedraagt bij brand. Bij eenvoudige proeven blijkt al hoe goed het materiaal een langdurige belasting kan hebben. Dankzij de afwijkende productiemethode is het homogene materiaal op dit vlak minder gevoelig. Over de geluidsisolatiewaarde valt slechts te gokken. Wel lijkt de combinatie van gewicht en buigzaamheid een gunstige factor.

Reageer op dit artikel