nieuws

Steeds groter paneel zonder doorbuigen

bouwbreed Premium

Ze zijn ultralicht, brandvertragend, flexibel en relatief goedkoop. Sinds de introductie is het akoestische Flamex-paneel in al zijn verschijningsvormen een succes geworden, stelt fabrikant Merford Noise Control.

Ook op deze editie van de BouwBeurs presenteert Merford het schuim op melamine kunststofbasis. Inmiddels zijn diverse vormen beschikbaar, van horizontale plafondplaten tot ellipsvormige verticale panelen en zelfs cilindervormige elementen in verschillende diktes. Lammert-Jan Neijmeijer, accountmanager en creatieve inspirator bij Merford, legt uit. “Het product is zo flexibel dat een architect allerlei vormen kan bedenken om geluid in een ruimte te dempen en zelf kan bepalen of het product moet worden weggestopt of juist in bijzondere opstellingen in het oog kan springen.”

Het schuim wordt gefabriceerd door BASF, en is oorspronkelijk ontworpen voor de lucht- en ruimtevaart. “Het is licht in gewicht, nog geen 10 kilo per kuub. Soortgelijke producten wegen 30 kilo per kuub.”

Prijs

Het geluidsabsorberende materiaal onderscheidt zich van polyurethaanschuim doordat het niet verpulvert en langer meegaat. Het heeft ook een betere brandklassering. De Flamex-panelen zijn hittebestendig en brandveilig en voldoen aan brandklasse C. Het schuim is bestand tegen temperaturen van -43 tot +150 graden en geeft bij brand een minimale rookontwikkeling. Neijmeijer stipt een ander voordeel aan: “Het is kostprijstechnisch interessant, want het schuim is relatief goedkoop materiaal. In combinatie met de flexibiliteit verklaart dat wel het succes van de afgelopen jaren, denk ik.”

Merford probeert het basismateriaal te gebruiken om steeds weer nieuwe vormen te bedenken.

“We zijn trendwatchend bezig, wat betekent dat we de ontwikkelingen in de markt nauwgezet volgen”, zegt Neijmeijer. “Daarom werken we veel samen met architecten om met nieuwe ideeën te komen. Zo zijn we nu bezig met de ontwikkeling van een Flamex-plafondeiland dat wordt bevestigd op een lichtgewicht frame. Zo kun je een veel grotere aaneengesloten oppervlakte maken zonder doorbuigen van het paneel.”

Het zijn geen wereldschokkende vernieuwingen, geeft Neijmeijer toe. “Het is helemaal niet zo moeilijk, maar het is alleen nog nooit gedaan.” Niet dat alle vindingen goed uitpakken. Neijmeijer herinnert zich nog een ontwerp van kurkkorrels, waarmee hij een akoestische oplossing in de markt wilde zetten. “Ik ben daar tijden mee bezig geweest, maar uiteindelijk is het helemaal niks geworden. Daar leer je als bedrijf wel van: je moet nooit te ver van je eigen specialisatie afdrijven.”

Reageer op dit artikel