nieuws

Sloopbedrijf Jager Midwolde trekt boetekleed aan

bouwbreed

De sloop van de voormalige fabriek van SuikerUnie in Groningen werd vrijdag stilgelegd. Afgelopen week kwamen puin en golfplaten naast het spoor terecht.

Gerrit Kroese, directeur van hoofdaannemer De Jager Groep uit Midwolde, trekt het boetekleed aan. “Dit had niet mogen gebeuren.” Een aluminium golfplaat kwam in beweging doordat de wind eronder kwam, analyseert Kroese. “Normaal gesproken laten we de platen langs de silo naar beneden glijden, maar dat ging nu dus mis.” Omstanders maakten een filmpje waarop te zien is hoe van grote hoogte stukken dakbedekking van een van de silo’s naar beneden vielen en langs het spoor terechtkwamen. De trein Leeuwarden-Groningen was enkele momenten daarvoor voorbij gekomen, maar werd niet geraakt.

Kroese benadrukt dat de slopers wel degelijk rekening hielden met langsrijdende treinen. “Er wordt niet gesloopt als er een trein komt. De trein was net voorbij toen ze de platen lostrokken.”

Het sloopbedrijf besloot vrijdagmorgen uit eigen beweging de werkzaamheden te stoppen. “Anders hadden wij de sloper daartoe gedwongen”, laat een woordvoerder van de gemeente Groningen weten.

Volgens spoorwegbeheerder ProRail ging het er tijdens de sloop van de voormalige fabriek onvoorzichtig aan toe. “We zijn nu aan het onderzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren.” Ook de Arbeidsinspectie en vervoerder Arriva stellen een onderzoek in.

De werkzaamheden zijn opgeschort tot het sloopbedrijf een nieuw werkplan indient met garanties dat het niet weer kan gebeuren. “We hebben daar wel ideeën over”, zegt Kroese. “Maar we gaan eerst in overleg met Arriva, ProRail en de opdrachtgever.”

De voormalige suikerfabriek is eigendom van de SuikerUnie. Het grootste gedeelte van de fabriek werd twee jaar geleden al gesloopt door sloopbedrijf Jager. SuikerUnie wilde de vier grote silo’s langs het spoor aanvankelijk laten staan voor opslag, maar werd vorig jaar door de rechter gesommeerd de gebouwen te laten slopen.

Reageer op dit artikel