nieuws

Skanska herstelt zich in slotkwartaal en gaat op jacht naar weer hogere winstmarges

bouwbreed

Skanska heeft vorig jaar een omzet gerealiseerd van 13,4 miljard euro. De Zweedse bouwer slaagde in het slotkwartaal van 2010 de opwaartse lijn weer te pakken te krijgen. 


Volgens bestuursvoorzitter Johan Karlström werd het vierde kwartaal gekenmerkt door hoge opbrengsten. “De marges op diverse projecten bereikten recordniveaus. In het segment woningbouw starten we meer projecten op en verkochten meer huizen.”

Bouwomzet

In lokale munten gerekend daalde de bouwomzet in 2010 met 9 procent. In het laatste kwartaal slaagde het concern het dal de rug toe te keren en 2 procent meer geld binnen te loodsen dan in de laatste drie maanden van 2009. Voor de eerste keer sinds de recessie begon, vertoont Skanska weer groei.

De Zweedse bouwer gaf vorig jaar het startsein voor veertien ontwikkelprojecten en begon met 4113 nieuwe woningen. Ook werd ja gezegd tegen drie nieuwe publiek-private samenwerkingsprojecten.

De bouwbedrijven van Skanska realiseerden vorig jaar gezamenlijk een omzet van 12,5 miljard euro. Een belangrijk deel van het werk komt uit de Scandinavische landen. Zweden was goed voor 2,6 miljard. Noorwegen en Finland staan in de boeken voor respectievelijk 1,2 miljard en 758 miljoen euro. Andere belangrijke markten in Europa zijn Groot-Brittannië (1,6 miljard), Polen (992 miljoen) en Tsjechië (948 miljoen euro).

VS

In de Verenigde Staten zag Skanska Building zijn omzet dalen van 3,4 naar 2,5 miljard euro. De civiele tak in Amerika kromp van 1,4 naar een kleine 1,3 miljard euro. In Latijns-Amerika haalde Skanska vorig jaar 624 miljoen euro uit de markt.

Reageer op dit artikel