nieuws

rubiek Kop over één of twee regels linkslijnend

bouwbreed Premium

Aanhef

juridischKleine lettertjes

Een tijdje terug gaf ik een cursus aan een aannemer. De directeur had mij gevraagd om te zorgen dat de nieuwe contracten met algemene voorwaarden die ik voor het bedrijf had ontworpen, door al zijn medewerkers goed zouden worden toegepast. Ik had namelijk verschillende contracten gemaakt voor verschillende situaties. Bijvoorbeeld standaardcontract A voor wanneer het bedrijf onderaannemer is, en standaardcontract B als er een onderaannemer wordt gecontracteerd (u voelt vast wel het verschil in deze contracten aan). Om het helemaal ingewikkeld te maken, hoorde bij ieder contract, een verschillende set algemene voorwaarden. Aan mij de schone taak om te zorgen dat de mannen het belang zouden gaan inzien van de juiste ‘kleine lettertjes’ bij de juiste contracten meesturen.

Ik had het volgende bedacht.

De cursus begon om vijf uur ’s avonds. Ik had broodjes bal geregeld, want op een lege maag kun je niet opletten, toch? Bij de uitnodiging van de cursus, stuurde ik de algemene voorwaarden van mijn kantoor mee. Die had ik voor de gelegenheid van een speciale clausule voorzien. Daarin stond dat iedereen die tijdens de cursus een broodje bal at, daarvoor 100 euro moest betalen. Niemand had de moeite genomen de voorwaarden te lezen, de broodjes bal vlogen weg, als warme broodjes inderdaad. Na de laatste hap liet ik de directeur de clausule voorlezen, die zich daar bijna in verslikte. Hilariteit alom, maar het belang werd gelijk duidelijk. Kort samengevat kwam de cursus hier op neer. Wanneer u zich wilt beroepen op algemene voorwaarden (of het nou uw eigen inkoopvoorwaarden zijn of, de UAV 1989, de DNR 2005 etc.) dan moet u dit voor of tijdens de overeenkomst kenbaar maken. Wil uw contractspartner andere voorwaarden gebruiken, dan moet u die uitdrukkelijk van de hand wijzen, en uw eigen voorwaarden weer van toepassing verklaren. Doe dit op schrift. Daarnaast moet u de algemene voorwaarden ook daadwerkelijk geven, en kunnen bewijzen dàt u ze ter hand heeft gesteld. Eigenlijk is er dus geen (broodje) bal aan.

Advocaat Plas Bossinade

bouwrecht@plasbossinade.nl

Yvette Brummelhuis heeft iets met vastgoed. Sinds 1996 is ze werkzaam in de vastgoedwereld. Eerst in de makelaardij, vanaf 2003 als advocaat in Groningen. Zij heeft ruime ervaring met en kennis over alle juridische bijzonderheden die horen bij het bouwen, slopen, (ver)kopen en (ver)huren van gebouwen, havens, wegen of andere werken.

Met ingang van maart kunt u regelmatig bijdragen van Yvette Brummelhuis lezen in de Cobouw nieuwsbrief en op de aanbestedingspagina’s van vrijdag.

Reageer op dit artikel