nieuws

‘Renovatie van woningen is weer salonfähig’

bouwbreed

Een woning gaat gemiddeld 120 jaar mee. Beslissingen voor renovaties reiken echter niet verder dan gemiddeld vijftien jaar. Daarmee dreigt het gevaar dat gerenoveerde woningen niet meer voldoen aan de eisen die er later aan worden gesteld. Haico van Nunen van advies- en architectenbureau Bouwhulpgroep pleitte op de studiemiddag ‘Levensduurdenken op alle scenario’s’ in het […]

Een woning gaat gemiddeld 120 jaar mee. Beslissingen voor renovaties reiken echter niet verder dan gemiddeld vijftien jaar. Daarmee dreigt het gevaar dat gerenoveerde woningen niet meer voldoen aan de eisen die er later aan worden gesteld.

Haico van Nunen van advies- en architectenbureau Bouwhulpgroep pleitte op de studiemiddag ‘Levensduurdenken op alle scenario’s’ in het Faay-renovatietheater voor gebouwen die flexibel en aanpasbaar blijven. “Wie een woning wil renoveren moet zich eerst afvragen wie over twintig of veertig jaar zo’n woning gebruikt”,

Eigen onderzoek leerde hem dat bewoners in elk geval ruimte willen. Niet in de laatste plaats omdat ze vaker thuis een werkplek inrichten. In de grote woningen uit de jaren zeventig levert dat volgens hem geen al te grote moeilijkheden op. De kleinere woningen die in de jaren tachtig werden gebouwd zijn in Van Nunens visie wat minder toekomstvast.

Onderzoek moet uitwijzen of de uitgaven voor een grootschalige renovatie opwegen tegen de kosten van nieuwbouw. “De kosten van renovatie kunnen over een langere termijn worden verdeeld”, overweegt Van Nunen. “Je kunt er voor kiezen om elke dertig jaar iets te doen waardoor de woning telkens wat meer kwaliteit krijgt. Bij de eerste renovatieronde kan de eigenaar ervoor kiezen om de buitenkant onder handen te nemen en bij de volgende ronde de binnenkant.”

“Renovatie en herbestemming zijn weer ‘salonfähig’ nu nieuwbouw steeds moeilijker wordt”, meent architect Hubert-Jan Henket van Bierman Henket Architecten. Hij ziet ‘een enorme voorraad’ aan uiteenlopende gebouwen die leegstaan.

Dat daar iets mee moet mee gebeuren is volgens hem ook doorgedrongen tot de bouwkundige opleidingen.

Renovatie en herbestemming kwamen daar tot voor kort weinig aan de orde. Henket noemt het overschot een les voor de toekomst. “Nieuwe gebouwen moeten flexibel en aanpasbaar zijn willen ze op lange termijn aan de eisen blijven voldoen.”

Reageer op dit artikel