nieuws

Rechtbank verklaart Midreth failliet

bouwbreed

Bouwbedrijf Midreth is gistermiddag failliet verklaard door de Utrechtse rechtbank. Het faillissement volgt na een periode van twee weken waarin de aannemer uitstel van betaling was verleend. De directie en de bewindvoerders van Midreth hadden het faillissement zelf aangevraagd. “De omzetting in een faillissement was onvermijdelijk“, zegt Marion van der Voort namens de bewindvoerders. “Midreth […]

Bouwbedrijf Midreth is gistermiddag failliet verklaard door de Utrechtse rechtbank.

Het faillissement volgt na een periode van twee weken waarin de aannemer uitstel van betaling was verleend. De directie en de bewindvoerders van Midreth hadden het faillissement zelf aangevraagd.

“De omzetting in een faillissement was onvermijdelijk“, zegt Marion van der Voort namens de bewindvoerders. “Midreth kon simpelweg niet meer aan zijn betalingsverplichtingen voldoen. Er zijn meerdere schuldeisers die haast hebben, maar meest penibel is de situatie voor de 160 werknemers. Hun salarissen moesten betaald worden.”

Regiobestuurder Katja Ünlütürk van FNV Bouw betwijfelt of de salarissen de werkelijke boosdoener zijn. “Er is eigenlijk nauwelijks een betalingsachterstand op dat vlak. Geen van onze leden heeft een vordering ingediend om het faillissement uit te spreken.”

Ünlütürk denkt veel eerder dat de banken en onderaannemers de druk hebben opgevoerd. “Zeker is dat banken steeds strenger en strikter zijn geworden.”

Voorspoedig

Het faillissement staat een overname van de projecten van Midreth niet in de weg. De gesprekken daarover met Volker Wessels zijn volgens Van der Voort voorspoedig verlopen, al heeft dat nog niet geleid tot een definitief akkoord. “De onderhandelingen gaan gewoon door.”

Woordvoerder Dorien Wietsma van Volker Wessels bevestigt dat. “We dachten dat het vrijdag al rond zou komen”, zegt zij. Volgens haar was het echter wachten op het faillissement. “Pas als dat is uitgesproken kunnen we met opdrachtgevers in gesprek treden, Zij moeten immers ook instemmen met een nieuwe aannemer.”

Een van de projecten die Midreth onder zijn hoede had, is de nieuwbouw van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Volgens een woordvoerder van wethouder Carolien Gehrels zijn er vooralsnog geen knopen doorgehakt over hoe het verder moet.

Reageer op dit artikel