nieuws

Productiewerk Wijma verhuist naar buitenland

bouwbreed Premium

Bij houthandel Wijma in Kampen staan tientallen banen op de tocht. Het productiewerk wordt overgenomen door fabrieken in West-Afrika.

Het bedrijf gaat de zagerij en de logistiek daaromheen herstructureren. Dit is volgens algemeen directeur Ad Wesselink het gevolg van de problemen met de rondhoutvoorziening en de huidige, lastige marktsituatie. Tot voor kort werden boomstammen vanuit landen als Ghana en Kameroen naar Kampen verscheept en daar tot planken gezaagd.

“Steeds meer landen willen de bomen zelf aan de bron verwerken tot gezaagd hout en halffabricaten. Om dit te bereiken bemoeilijken ze de export. Gevolg voor ons is schaarste en een onbetrouwbare aanvoer van grondstof, wat ook weer prijsopdrijvend werkt.”

Het personeel van Wijma Kampen kreeg twee weken geleden te horen dat er een reorganisatie aan kwam. Deze zou enkele tientallen medewerkers hun baan gaan kosten. De ontslagen vallen vooral op de productieafdeling. De directie van het bedrijf heeft inmiddels contact gehad met de ondernemingsraad en vakbonden. In de tweede week van februari volgt een tweede gesprek. Wesselink wil niet zeggen wat de reorganisatie precies inhoudt. Hij zegt wel dat er ‘het voornemen is de bedrijfsvoering anders te gaan regelen’.

De directeur benadrukt dat de hoeveelheid hout die het bedrijf produceert dezelfde blijft. “Er zijn al met al geen belemmerende factoren om orders als vanouds te plaatsen.”

Wijma Kampen heeft 115 werknemers. Het bedrijf levert gezaagd hout en eindproducten als damwand, bruggen en sluisdeuren voor de woningbouw en produceert hout voor de gww-sector. De onderneming is onderdeel van de Koninklijke Wijma Groep (1300 medewerkers).

Reageer op dit artikel