nieuws

‘Opleiding ingenieurs te beperkt’

bouwbreed

Afgestudeerde civiel technisch ingenieurs zijn onvoldoende toegerust voor werk in de huidige stedelijke gebieden. Daarom pleiten ruim twintig grote gemeenten voor aanpassing van de universitaire opleiding. De opleidingen aan de TU’s Delft en Twente zijn onvoldoende met hun tijd meegegaan. “Zij leveren een goede ingenieur die goed sommen en constructietekeningen kan maken. Maar de moderne […]

Afgestudeerde civiel technisch ingenieurs zijn onvoldoende toegerust voor werk in de huidige stedelijke gebieden. Daarom pleiten ruim twintig grote gemeenten voor aanpassing van de universitaire opleiding.

De opleidingen aan de TU’s Delft en Twente zijn onvoldoende met hun tijd meegegaan. “Zij leveren een goede ingenieur die goed sommen en constructietekeningen kan maken. Maar de moderne stad is een compacte omgeving en daarom erg ingewikkeld”, stelt Dan Bekker, directeur van Ingenieursbureau Utrecht. “Je hebt te maken met alles wat in de ondergrond ligt; bodemgesteldheid, wet- en regelgeving, opdrachtgevers en mondige belanghebbenden. Bestuurskunde, wet- en regelgeving en sociale vaardigheden zitten nu onvoldoende in de opleiding. Je moet eenvoudig kunnen uitleggen wat er verandert, zowel aan de wethouder als aan de burgers.” Bekker deed een aanpassingsvoorstel namens de G4 en de G17, samenwerkingsverbanden van respectievelijk vier en zeventien grote gemeenten.

Het voorstel komt op verzoek van de Delftse faculteit. “Twee jaar geleden zat de faculteit in financieel zwaar weer. We vroegen de sectorpartijen of zij ons wilden steunen”, verklaart professor Arjan van Binsbergen van de TU Delft. Dat wilden ze wel, onder voorwaarde dat ze konden meepraten over de opleiding.

“We willen graag inspelen op de vraag in de markt, maar het moet worden ondersteund door wetenschappelijk onderzoek.” Binnenkort zitten alle partijen aan tafel om te zien hoe de aanpassingsvoorstellen in het huidige curriculum passen. “We kijken binnen de universiteit of we kunnen samenwerken met bijvoorbeeld stedenbouwkunde. We moeten naar de kritiek luisteren, maar nog niet alle partijen zijn mee.”

Ook Rikus Eising, decaan aan de Universiteit Twente is enthousiast. “Het is een heel leuk voorstel, we gaan er zeker iets mee doen. We moeten nog kijken hoe we het inpassen in het curriculum. Een mogelijkheid is een specialisatie in een aparte master.” Bekker: “We presenteren het voorstel ook als cityengineering. Dat kan nog een leuk exportproduct worden.”

Reageer op dit artikel