nieuws

Omstreden kozijn staat gelapt weer op de beurs

bouwbreed

Omstreden kozijn staat gelapt weer op de beurs

Na drie dagen in de opslag bij de deurwaarder, is het terug op de BouwBeurs: het naar buiten draaiende aluminium raam in een houten kozijn van Interdam.

Het gevelbedrijf uit Zwijndrecht hoopt er de laatste beursdagen nog goede sier mee te kunnen maken. Het kort geding was woensdagmiddag al bijna twee uur gaande toen directeur Waldo Duin van Metaglasalle technisch-juridische prietpraat liet voor wat het was en onomwonden zei waar voor hem de pijn zat: Interdam had het naar buiten draaiende raam letterlijk gejat van Metaglas. Met het naar binnen draaiende raam lag dat anders. Dat was een eigen ontwikkeling van de concurrent uit Zwijndrecht en dus had Metaglas daar bij de start van de BouwBeurs maandag geen beslag op laten leggen. Maar het naar buiten draaiende raam was ordinair jatwerk. Dat ging volgens Duin zelfs zo ver dat technische tekeningen uit brochures een-op-een waren gekopieerd. Inclusief de slordigheden die een tekenaar van Metaglas daar per ongeluk in had gemaakt.

Die overgenomen fouten, daar wilde de rechter wel wat meer over weten. Hij werd op zijn wenken bediend door de advocaten van beide partijen die meteen een stapel tekeningen en uitdraaien van websites op zijn tafel uitstortten. “Om welke doorsneden ging het dan? wilde de magistraat weten. Wat is een espagnolet precies? En wat doet dat rubber daar? Na twee uur praten en turen naar onbegrijpelijke doorsnedetekeningen werd het de rechter duidelijk dat het beroep op het auteursrecht dat Metaglas deed, vooral de 42 millimeter aanzichthoogte betrof van het Methermo-raam, gezien van buitenaf. Die slankheid stellen architecten erg op prijs en ligt volgens het gevelbedrijf aan de basis van het succes van het raam. Bij het naar binnen draaiende raam luistert het allemaal wat minder nauw. Daar kunnen iets grovere profielen worden toegepast omdat die toch grotendeels schuilgaan achter stijlen en dorpels van het houten kozijn. Maar bij de naar buiten draaiende variant is een zo laag mogelijke profielhoogte gewenst.

Waar komt die 42 millimeter dikte van het InterDam-profiel vandaan? Was de logische vraag die de rechter daarop stelde. Interdam-directeur Berend Groeneveld beweerde dat het niet ingegeven was door vormgevingsaspecten maar louter door technische eisen. “Een slanker aluminium raamkader maken, lukt eenvoudig niet. Dan boet je in aan sterkte of haal je de vereiste isolatiewaarde niet.”

Nonsens, stelde Duin van Metaglas daar tegenover. “Wij zijn twintig jaar geleden om allerlei redenen uitgekomen op een profielhoogte van 42 millimeter. Als je de matrijzen en profielen inmiddels hebt voor een complete familie van kiep-kantelramen, schuifdeuren en naar buitendraaiende ramen, dan stap je niet zo gemakkelijk over op een compleet ander profiel. Maar zouden we nu opnieuw beginnen dan zouden we waarschijnlijk uitkomen op een profiel van 35 millimeter dikte of misschien nog wel slanker. Technisch is dat tegenwoordig geen enkel probleem.”

Meeliften

“InterDam heeft zijn huiswerk niet goed gedaan, beet Duin zijn opponent nog toe. “Het wil meeliften op ons succes. Als ze willen concurreren door een slim eigen product te lanceren, krijgen ze van ons alle ruimte. Maar ordinair jatwerk laten we niet over onze kant gaan.”

Zwak punt in het betoog van Metaglas: het bedrijf kon geen akte van overdracht van het auteursrecht overleggen. Het octrooi op het Methermo-raam stond immers op naam van een andere bv. Een fax vanaf het vakantieadres van de bedenker van het kozijn, kwam weinig overtuigend over. Advocaat Hemmer van Interdam: “Het auteursrecht is helemaal niet in het geding. Een recht profiel in een recht kozijn is iets heel anders dan een opera of een roman. De vormgeving is louter ingegeven door technische eisen. Met het aflopen van het octrooi ligt de weg voor iedereen vrij om eenzelfde kozijn te produceren.”

Woensdagavond maakte de kortgedingrechter de beslaglegging ongedaan. Hij sommeerde Metaglas het kozijn terug te laten brengen voor donderdagochtend negen uur, op straffe van 1000 euro boete voor elk uur later. Metaglas werd ook veroordeeld tot het betalen van de proces- en advocaatkosten die werden begroot op zo’n 7500 euro.

Schadeclaim

Gisterochtend even na negen uur werd het naar buiten draaiende WinLite kozijn inderdaad weer teruggebracht in hal 1 van het Jaarbeurscomplex, waar alle gevelbouwers staan. Groendeveld liet het raam direct schoonmaken en hoopt er nog een paar dagen goede sier mee te maken. Want hij voelde zich “wat kaal” de afgelopen dagen. Met InterDam staat hij op de stand van het Aluminiumcentrum en de presentatie bestond uit twee kozijnen, waarvan hij er de helft van de week een moest missen.In de tweede helft, moet hij dus de klanten zien te interesseren voor dit nieuwe product. Want er was de afgelopen juist toegewerkt naar de BouwBeurs, het tweejaarlijkse hoogtepunt in de branche. “Alles was daar op afgestemd. En dan staat er op maandagmorgen ineens een deurwaarder voor je neus, die de helft van je stand weghaalt.” Groeneveld zou het chic vinden als Metaglas schriftelijk excuses zou maken voor de veroorzaakte schade. Maar daar is de concurrent uit Tiel niet toe bereid. De vordering is ook niet toegekend door de kortgedingrechter. Een schadeclaim, die Groeneveld zeker van plan is in te dienen, kan wel wachten tot na de BouwBeurs. “Voor het moment is het belangrijkste dat we ons WinLite kozijn weer terughebben. We hopen ook de duurzaamheidsgedachte uit te kunnen dragen. Want een aluminium raamprofiel in een kozijn van FSC gecertificeerd hout is in onze ogen een stap voorwaarts. Daarvoor staat immers ook de elektrische sportwagen Tesla op de stand. Niet alleen als eyecatcher, maar ook om te laten zien dat het ons menens is als het gaat om het milieu.”

InterDam hal 1, stand A080

Metaglas hal 1, stand B032

Reageer op dit artikel