nieuws

NSI ziet resultaat verbeteren ondanks moeilijke markt

bouwbreed

Nieuwe Steen Investments (NSI) kijkt opgewekt terug op 2010. Verlies is omgezet in winst, de bezettingsgraden ontwikkelden zich naar omstandigheden gunstig en de overnamegesprekken van VastNed Offices/Industrial (O/I) verkeren in de laatste fase.

Het vastgoedbeleggingsfonds presenteerde gisteren zijn cijfers van 2010. Het directe beleggingsresultaat steeg afgelopen jaar met 1,5 procent naar 52,4 miljoen euro. Het overgrote deel van dit geld gaat naar de aandeelhouders. Die halen zo een rendement van 8,5 procent bij de huidige koers van 14,90 euro per aandeel.

De afwaarderingen van gebouwen bleven beperkt tot 23,4 miljoen euro, tegen over 52,9 miljoen euro in 2009. Per saldo komt het beleggingsresultaat – de winst na belastingen – uit op 23,4 miljoen euro. Een flinke vooruitgang na het verlies van 14,6 miljoen euro over 2009.

Trend

De bezettingsgraad van de kantorenportefeuille stabiliseerde in de tweede helft van het jaar. Die van de winkels groeide licht. Per saldo daalde de totale leegstand van NSI-panden van 10,4 procent op 1 juli 2010 tot net onder de 10 procent aan het eind van het jaar. Algemeen directeur Johan Buijs ziet verdergaande specialisatie op de kantorenmarkt als noodzakelijke trend. Om de portefeuille aan de man te brengen, werd afgelopen jaar het commerciële team uitgebreid en werd “herontwikkelingsexpertise” in huis gehaald.

NSI verhuisde in december naar een nieuw hoofdkantoor. Dat staat in Hoofddorp. Een leegstaand pand uit de eigen voorraad werd er grondig voor opgeknapt. Het oude adres in Hoorn kreeg direct een nieuwe huurder: de Rabobank. Het kantoor in Hoofddorp dient voor NSI nu als voorbeeldproject voor de revitalisering en verduurzaming van bestaande bouw.

Fusie

Over de beoogde fusie met VastNed O/I is NSI positief gestemd. De overname is wat NSI betreft één van de mogelijkheden om de nagestreefde schaalvergroting te realiseren. Maar zeker niet de enige, zo wordt onderstreept.

Deze week zouden de twee partijen “de laatste uitstaande punten” bespreken, waaronder het managementcontract. VastNed O/I is te verstaan gegeven dat uiterlijk begin volgende week overeenstemming moet zijn verkregen over de transactie en de ruilverhouding.

Reageer op dit artikel