nieuws

Nieuwe bestemming Haagse monumenten

bouwbreed

Twee monumentale panden aan de Haagse Laan van Meerdervoort krijgen een nieuwe bestemming. Gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM vestigt er tien appartementen en twee stadswoningen in.

De van 1910 daterende panden werden ontworpen door architect J.J. van Nieuwkerken. In de gebouwen waren vroeger een huishoudschool en een politiebureau gevestigd. Inmiddels is de restauratie van de gebouwen voltooid. De toekomstige bewoners hebben over de indeling van hun woning overlegd met de projectontwikkelaar en de architect.

De interne verbouwing begint deze week. Hiervoor heeft de Haagse architect Fred Bos van de Architektencombinatie een plan ontwikkeld. Daarbij worden de rijke decoraties van het pand met erkers, torentjes, daklijsten en glas-in-loodramen in oude luister hersteld.

BAM HABO is aangetrokken voor de renovatie en verbouwingswerkzaamheden. Het complex wordt in de tweede helft van dit jaar opgeleverd. De woningen kosten tussen 329.000 en 599.000 euro. De oppervlakte van de huizen ligt tussen 95 en 200 vierkante meter. Elke woning heeft een andere plattegrond. Inmiddels hebben zich zo’n vijfhonderd belangstellenden gemeld.

Wethouder Norder zegt blij te zijn met de nieuwe bestemming van de panden. “Het is prachtig dat de gebouwen van buiten weer de oude statige uitstraling krijgen, terwijl ze binnen van alle moderne gemakken worden voorzien.”

AM gaat er prat op een duurzaam gebouw te ontwikkelen. “Wij betrekken alle belangen en belanghebbenden in een open planproces om de soms verborgen kracht van locaties te benutten”, licht de onderneming toe. “Zowel in de stedelijke omgeving als in het landelijk gebied.”

Reageer op dit artikel