nieuws

Nederland moet profiteren van IFI-tenders

bouwbreed

Nederlandse bedrijven moeten vaker opdrachten binnenhalen van Internationale Financiële Instellingen (IFI’s). Dat zegt staatssecretaris Bleker van Economische Zaken.

Volgens de bewindsman bieden aanbestedingen van instellingen als de Wereldbank en de Europese Ontwikkelingsbank (EBRD) legio mogelijkheden voor Nederlandse ondernemers. Zo lopen er bij de EBRD momenteel de nodige aanbestedingen in onder meer Rusland, Kazachstan en Oekraïne op het gebied van infrastructuur en energie.

Jaarlijks besteden deze instellingen miljarden euro’s aan projecten in ontwikkelingslanden en landen in een transitiefase. Al met al een grote markt waar volgens de staatssecretaris onvoldoende op in wordt gespeeld. Sterker nog, het aantal door Nederlandse bedrijven gewonnen IFI-tenders is de afgelopen jaren flink gedaald.

Dit geldt overigens niet alleen voor Nederlandse bedrijven. “De toegenomen concurrentie vooral uit de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China) en gebrek aan transparantie zorgen ervoor dat de Nederlandse problemen vergelijkbaar zijn met die van andere Europese landen.

Alleen samenwerking tussen bedrijfsleven en overheid kan ervoor zorgen dat bedrijven in Nederland een groter deel van de internationale koek kunnen krijgen. Aangezien de landen die geld lenen van de financiële instellingen zelf de aanbestedingen uitvoeren, moeten de diplomatieke posten in die landen actief zijn met het in kaart brengen en volgen van de aanbestedingen.

Bedrijven zelf kunnen volgens de staatssecretaris profiteren door samen te werken in clusters, door te investeren in langetermijnrelaties met landen en hun producten aan te passen aan de vraag.

Reageer op dit artikel