nieuws

Metalen gevel te vaak ‘tikkende tijdbom’

bouwbreed

Metalen gevels passen in de trend van licht bouwen. Bij een verkeerde toepassing kunnen ze echter de oorzaak van ernstige ongelukken zijn.

Metalen gevels werden aanvankelijk alleen gebruikt voor industriegebouwen, vertelde Otto Kettlitz van Kett­ litz Gevel- en Dakadvies uit Rijswijk op de BouwBeurs. Steeds vaker worden ze volgens hem ook gemonteerd op andere gebruiksgebouwen en op woongebouwen. “Daar gaat het ook vaak mis. De ervaring met een bepaalde combinatie van materialen ontbreekt, de bevestigingsconstructie wordt verkeerd uitgevoerd of de detaillering is onder de maat.” Dan dreigt al snel het gevaar van vallende gevelplaten.

Metalen gevels op andere gebouwen dan industriegebouwen moeten minimaal vijftig jaar intact blijven. Voor industriegebouwen geldt een periode van vijftien jaar. De industrie is gewend aan metalen gevels en bekend met de maatregelen die de gevel intact houden. “Verenigingen van eigenaren van appartementengebouwen hebben die expertise doorgaans niet”, meent metalengevelexpert IJsbrand van Straalen van TNO. “Met het gevolg dat de metalen gevel ‘een tikkende tijdbom’ wordt”, vat Kettlitz zijn bevindingen samen.

Een mankerende achterconstructie kan die bom ontsteken. Soms wordt daarvoor kwalitatief laagwaardig hout gebruikt. “Er is ook nog geen onderzoek gedaan naar het soort hout dat voor de achterconstructie kan worden toegepast”, zegt Kettlitz. Dat gebrek aan kwaliteit wreekt zich bij een slechte detaillering. Er kan dan zoveel vocht in de spouw komen dat de achterconstructie vermolmt waardoor schroeven onder het gewicht van de platen uit de latten worden uitgetrokken.

Het klimaat in de spouw bepaalt hoe de achterconstructie en de beplating de jaren doorstaan. “Tot nog toe is er geen onderzoek gedaan naar het klimaat in de spouw”, vertelt Kettlitz. De praktijk leert hem dat goed gedetailleerde en uitgevoerde metalen gevels zeker twintig jaar zonder problemen meekunnen. Passend onderhoud helpt de gevel door de voorgeschreven periode van vijftig jaar.

Mits goed toegepast kunnen metalen gevels goed concurreren met andere vormen van gevelbekleding, vindt Kettlitz. TNO kan met een risico-analyse nagaan aan welke voorwaarden zo’n gevel dan moet voldoen. De onderzoeksorganisatie gebruikt daarvoor een databank waarin de details acht varianten van metalen gevels zijn opgeslagen. “Producenten van metalen gevels beginnen daar intussen enige belangstelling voor te krijgen”, constateert Van Straalen. Met de gegevens worden volgens hem nieuwe gevelsystemen ontworpen.

Reageer op dit artikel