nieuws

Limburg gaat innovatie stimuleren

bouwbreed

De bouw in Limburg staat voor een enorme opgave. In de toekomst wordt er veel minder gebouwd, maar in plaats daarvan vindt er een grote kwaliteitsslag plaats. Dat zei de Limburgse gedeputeerde Noël Lebens, verantwoordelijk voor de bouw, gisteren bij de presentatie van een rapport van de commissie-Deetman over de krimp in Limburg. Lebens wees […]

De bouw in Limburg staat voor een enorme opgave. In de toekomst wordt er veel minder gebouwd, maar in plaats daarvan vindt er een grote kwaliteitsslag plaats.

Dat zei de Limburgse gedeputeerde Noël Lebens, verantwoordelijk voor de bouw, gisteren bij de presentatie van een rapport van de commissie-Deetman over de krimp in Limburg.

Lebens wees de bouwwereld erop dat innovatieve projecten bij het provinciaal bestuur “een bondgenoot” vinden. “We kunnen deze projecten stimuleren en mogelijk financieel ondersteunen”, zei hij.

Het gisteren gepresenteerde rapport “Ruimte voor Waardevermeerdering” adviseert om de krimp niet te bestrijden, maar om de dreigende waardedaling in Limburg om te buigen naar waardevermeerdering.

In dat kader vroeg commissievoorzitter Wim Deetman zich bij de presentatie hardop af, of de grootschalige sloop van 10.000 of zelfs 15.000 woningen niet beter op zo kort mogelijke termijn gerealiseerd kan worden om verdere waardedaling te voorkomen. Dat vraagt wel om de nodige Rijksbijdragen, aldus Deetman. Ook bepleitte hij een fusie van een aantal Limburgse corporaties. Gezien de grootschalige herstructurering die Limburg door vergrijzing en krimp te wachten staat, is het de vraag of de bestaande corporaties die opgaven in alle gevallen alleen aankunnen.

Minister Donner, verantwoordelijk bewindsman voor de krimp, zei gisteren via een videopresentatie in het Heerlense theater, dat hij gaat werken aan de wet- en regelgeving die hinderlijk is bij de aanpak van de grote problemen rond de krimp. Hij wees er verder op dat het kabinet de rol van de provincie wil versterken bij het voeren van de regie rond de aanpak van de krimp, onder meer op het gebied van de volkshuisvesting.

Kansen

Deetman wees nog op kansen voor Noord-Limburg. De problemen rond de krimp zijn daar kleiner dan in Zuid-Limburg door de toestroom van vele duizenden Polen voor de tuinbouw. Deetman ziet daar kansen liggen. “De helft van de Polen wil blijven”, zei Deetman. “Zorg dus voor een goed woon- en leefklimaat dat voor hen aantrekkelijk is”.

Deetman waarschuwde verder voor een waterbedeffect. Samenwerking op regionaal verband is een noodzaak om te voorkomen dat onderlinge concurrentie leidt tot het erger worden van de problemen.

Reageer op dit artikel