nieuws

‘Lege kantoorpanden kunnen met creativiteit magnetisch aantrekken’

bouwbreed

Renoveer leegstaande kantoorpanden, voorzie ze van een breed pakket aan onderscheidende faciliteiten en zet ze vervolgens in de markt. Zo kunnen vastgoedverhuurders en -eigenaren zich onderscheiden van hun concurrenten.

Dat is de boodschap van Bas Hertz, algemeen directeur van D&B The Facility Group, gespecialiseerd op het gebied van facility management. “Door die aanpak wordt de kans om kantoorruimte te verhuren aanzienlijk vergroot”, zegt hij. Hertz constateert dat de leegstand van kantoorruimte op dit ruim 6 miljoen vierkante meter bedraagt. “Desondanks gaan aanbieders van vastgoed er veelal vanuit dat een mooi gebouw zichzelf verhuurt. Met huurvrije perioden.” Dat is een misverstand: “Eigenaren en verhuurders zullen aanvullende zaken moeten aanbieden om gebouwen aantrekkelijker te maken en eindgebruikers te interesseren.”

Joint venture

Hertz denkt daarbij aan uiteenlopende faciliteiten zoals gezamenlijk te gebruiken reprokamers en zelfs complete horecaconcepten waar draadloos kan worden gewerkt. “Om deze concepten te realiseren zijn hechte samenwerkingen, joint ventures of fusies tussen vastgoedpartijen en facilitair dienstverleners dan ook niet ondenkbaar”, zegt hij. “Property management zou op deze wijze een serieuze invulling krijgen en nu daadwerkelijk zijn waarde kunnen toevoegen. Vandaag de dag wordt dit op een nog wat amateuristische wijze erbij gedaan door zowel vastgoedpartijen als facilitair dienstverleners.”

Van belang is dan natuurlijk wel dat een pand daarvoor geschikt wordt gemaakt. Het gaat om een combinatie van vaak ingrijpende bouwkundige aanpassingen en het aanbieden van aanvullende diensten. Hij waarschuwt dat niet elk leegstaand kantoorgebouw zich voor die aanpak leent. “Of dit concept kans van slagen heeft is mede afhankelijk van onder meer de ligging, het aantal parkeerplaatsen, de omgeving en de bereikbaarheid. ”

Soms zal niet alleen een gebouw, maar een compleet bedrijventerrein onder handen genomen moeten worden. Hij pleit voor gebieden waar niet alleen werkgebouwen staan, maar waar ook mogelijkheden zijn voor recreatie. “Waar je eventueel met je gezin kunt verblijven of uit eten kunt gaan. Kantoren moeten zijn toegerust op het nieuwe werken, waar privé en zakelijk steeds meer met elkaar zijn vervlochten.”

Personeelsschaarste

Van die aanpak verwacht hij niet alleen dat kantoren beter verhuurbaar worden, ook ziet Hertz er een mogelijkheid in om in tijden van personeelsschaarste medewerkers aan een bedrijf te binden. Hij verwacht dat als de recessie voorbij is veel ondernemers problemen zullen ondervinden bij het vinden van personeel. “De werkomgeving kan voor veel medewerkers een belangrijke reden zijn om al dan niet uit te kijken naar een andere baan.”

Reageer op dit artikel