nieuws

‘Leemlaag in bouwkolom sluit markt af’

bouwbreed

Een topkoeling die minstens 80 procent energiezuiniger is dan airconditioning, veilig is, onderhoudsarm en een prettig binnenklimaat oplevert. Zoiets moet de harten van velen sneller doen kloppen, denken ze bij StatiqCooling.

Dit bedrijf klinkt naar het product waarvoor het op aarde is: de StatiqCooler. Die koelt door middel van verdamping van water en vraagt behalve voor een ventilator geen elektriciteit.

Prettig voor de gebruiker, stelt directeur Coen Binnerts. Maar gewoontegetrouw houden ontwikkelaars, installateurs en bouwers van luchtbehandelingskasten vast aan de traditionele stroomvretende airconditioning.

Ingang krijgen op de markt blijkt moeilijk. Daarom kiest StatiqCooling volgens Binnerts voor een focus op deelmarkten. Stap voor stap moeten die zo uiteindelijk allemaal vallen voor het product.

“Het systeem is aantrekkelijk”, stelt hij “voor de meeste utiliteitsbouw. Zeker ook voor kantoren. Maar tussen ons en de gebruikers zit een ondoordringbare leemlaag: de bedrijven die het moeten installeren.”

Die zouden klanten niet wijzen op het bestaan. Binnerts denkt dat ze zijn systeem vaak niet eens kennen. “De meeste bedrijven blijven doen wat ze gewend zijn te doen en nemen niet de tijd zich te verdiepen in alternatieven.”

Klagerig wil hij zeker niet overkomen, onderstreept hij. “We brengen dit product vanaf 2008 op de markt en hebben het succesvol geïntroduceerd voor datacentra. Daar loopt de energiebesparing op tot 90 procent. Nu zijn we bezig met een winkelketen. In winkels is veel koeling nodig omdat er veel warmtebronnen zijn: de verlichting in modezaken, of de vele apparatuur in elektronicazaken bijvoorbeeld.”

Binnenkomer

Een prettige binnenkomer voor StatiqCooling is volgens hem dat de winkelketen zelf de vruchten plukt van het systeem: “Een lagere energierekening en een aangenaam binnenklimaat. De winkeldeur kan anders dan bij airconditioning probleemloos open blijven staan. Via de ventilator wordt lucht de winkel ingeblazen. Zo ontstaat een kleine overdruk. De warmere buitenlucht komt niet door de deur naar binnen.”

Koeling gebeurt in eerste instantie alleen door ventilatie. Pas als extra koeling nodig is, gaat de lucht ook langs de warmtewisselaar. “In Nederland ongeveer 20 procent van de tijd.”

Binnerts rekent op een sneeuwbaleffect doordat andere winkelketens kennisnemen van de werking van het systeem. We zijn het zo gewend: van de potentiële gebruikers komen de reacties. “Installateurs raken geïnteresseerd als ze merken dat ze opdrachten gaan mislopen.”

StatiqCooling is opgericht door de bedenkers van het systeem. Daarin zijn enkele patenten verwerkt. De productievestiging is gebouwd in Ommen, het hoofdkantoor in Amsterdam. Het bedrijf heeft vestigingen in Nederland en Spanje. “Binnenkort beginnen we ook in Duitsland.”

In principe ligt volgens hem de wereldmarkt open. “Maar we kunnen nu eenmaal niet alles tegelijk. We zijn een startende onderneming en wilden eerst het product perfectioneren en het productieproces op poten zetten. Nu zijn we zover dat we op grote schaal kunnen gaan verkopen.” Niet dat het merk daardoor vaak te zien zal zijn: “Wij leveren alleen de techniek in de vorm van de warmtewisselaar. De rest is aan producenten van luchtbehandelingskasten. StatiqCooling Inside kan daar nog wel bij”

Reageer op dit artikel