nieuws

Laudy wint in arbitragezaak vertraging Campus Kerkrade

bouwbreed

Laudy Bouw & Ontwikkeling heeft na een meer dan vijfjarige arbitragezaak zijn gelijk gehaald over het Campus-project in Kerkrade. De gemeente moet de bouwer een schadevergoeding betalen in plaats van andersom.

De gemeente eiste als opdrachtgever van het kunst- en onderwijscomplex een schadevergoeding van 2,2 miljoen euro van de bouwer. Die voelde zich niet verantwoordelijk voor de foute constructieberekening die tijdens de bouw aan het licht kwam en stapte naar de Raad van Arbitrage.

De berekening was gebaseerd op het eerste ontwerp, dat later werd gewijzigd, weet directeur Jack Corten van Laudy Bouw & Ontwikkeling. Het werk liep zeven maanden vertraging op. De affaire begon met scheurvorming in vijftien prefab betonnen kolomkoppen. Naar aanleiding daarvan werd het werk stilgelegd. In een aantal kolommen van leverancier De Boo in Maastricht zaten productiefouten. Die schadepost nam Laudy voor zijn rekening. Corten: “Na twee weken werd het werk hervat. Deze vertraging konden we tijdens het werk inhalen.”

Daarop kwamen echter ook fouten in de constructieberekening aan het licht. Professor Cees Kleinman van de TU Eindhoven stelde vast dat het gebouw levensgevaarlijk zou worden: onvoldoende sterk en instabiel bovendien. Opdrachtgever, architect en constructeur waren aan zet. Toen schoot het niet meer op.

De gemeente claimde hiervoor schadevergoeding bij de bouwer en de constructeur, die laatste trof een regeling met de gemeente.

Laudy komt volgens de arbitrageuitspraak 310.000 euro toe van de gemeente en vijf ton van de leverancier. Alles plus rente. Corten: “De rekening gaat gelijk de deur uit.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels