nieuws

Lafarge rekent dit jaar opstijgende vraag naar cement

bouwbreed

Het Franse Lafarge, verwacht dat de vraag naar cement dit jaar met 3 tot 6 procent zal toenemen. Vooral in de opkomende landen voorziet de onderneming een stijgend gebruik van de bouwstof.

Dat heeft ‘s werelds grootste cementproducent gisteren laten weten bij de presentatie van de jaarcijfers. Behalve op een groeiende afzet, rekent Lafarge voor dit jaar ook op stijgende prijzen.

Lafarge zag in 2010 de omzet met 2 procent klimmen naar 16,17 miljard euro. Het concern dankte die stijging vooral aan de toenemende afzet in Noord-Amerika (12 procent) en Latijns-Amerika (18 procent).

In Europa werd Lafarge juist getroffen door een sterk teruglopende vraag naar cement en toeslagstoffen. Dat leidde in de regio West-Europa tot een omzetdaling van 7 procent. In Centraal- en Oost-Europa bleef de afname beperkt tot 1 procent.

Samenwerking

Het Franse bouwstoffenconcern behaalde een nettowinst van 827 miljoen euro, 12 procent meer dan in het jaar ervoor. De winst viel lager uit dan analisten hadden verwacht. Zij rekenden gemiddeld op een nettowinst van 849 miljoen euro.

Lafarge kondigde gisteren ook een samenwerkingsverband met het Britse mijnbouwbedrijf Anglo American aan. De twee zijn overeengekomen om hun teer- en cementactiviteiten in Groot-Brittannië samen te voegen. Dat moet kostenbesparingen opleveren van minstens 60 miljoen pond (bijna 66 miljoen euro) per jaar. Het gezamenlijke bedrijfsresultaat bedraagt 210 miljoen pond op een omzet van 1,8 miljard pond.

Anglo American maakte vrijdag eveneens zijn jaarcijfers bekend. Het concern behaalde een nettowinst in 2010 van 6,54 miljard dollar (4,9 miljard euro), meer dan drie keer zoveel als het voorgaande jaar.

Reageer op dit artikel