nieuws

Kranenbouw haalt Chinese torenkraan naar Europa

bouwbreed Premium

Kranenbouw Group in Bergeijk heeft in het segment torenkranen het dealerschap voor de Benelux verworven van het Chinese merk Zoomlion. Gisteren ontving de dealer het VCA-veiligheidscertificaat voor petrochemie. Hiermee mag het bedrijf overal ter wereld kranen leveren.

De eerste twee torenkranen van Zoomlion zijn onderweg. Het betreft kranen met 12 en 20 ton hefvermogen. Ze worden vanaf medio volgende maand in Nederland verwacht en daarna voornamelijk ingezet voor promotie.

Met het Chinese merk wil het Brabantse bedrijf uiteindelijk heel West-Europa bedienen. Hiervoor gaat het op zoek naar dealers in de diverse landen. Voor de nieuwe activiteiten richt Kranenbouw richt een apart bedrijf op, in Bergeijk komt tegelijkertijd een bedrijfsonderdeel voor service, onderdelen en producttraining. Kranenbouw heeft al een Poolse vestiging voor Zoomlion, die de Oost-Europese markt bestrijkt.

Volgens Mark Damen van Kranenbouw kent het programma van Zoomlion een kleine 25 typen, waarvan elf op basis van een TÜV-certificaat zijn toegelaten op de Europese markt. Hij noemt als grote voordelen de gunstige prijs/kwaliteitverhouding en vooral ook de relatief korte levertijden. Damen: “De levertijd ligt rond drie maanden, waarvan anderhalve maand productietijd. Voor een kraan van een regulier merk moet je al gauw rekenen op een half jaar.”

Kranenbouw is in 1969 in het Noord-Brabantse Bergeijk begonnen met het (de)monteren van hijskranen voor aannemers in de bouw. Inmiddels verhuurt het bedrijf gebruikte kranen in de Benelux en Duitsland en verhandelt het wereldwijd nieuwe en gebruikte kranen.

Snelle groeier

Zoomlion is in Europa met name bekend van de mobiele kranen. In ons land draaien enkele rupskranen van het merk.

ijdens materieelvakbeurs Bauma vorig jaar werd al een torenkraan getoond, de TCT5510-6G. Een jaar eerder werd als eerste stap richting ons Europa Zoomlion Europe BVBA gevestigd in Antwerpen.

Moederbedrijf Changsha Zoomlion Heavy Industry Science & Technology Development Co begon in 1992 met de productie van betonpompen en klom vervolgens razendsnel op tot de top-tien van de Chinese machineproducenten. Het bedrijf heeft circa 20.000 werknemers en kent een dertiental productgroepen. De torenkranen, gekenmerkt door de letters TC (tower crane), vallen onder de afdeling Construction Hoisting Machinery.

Reageer op dit artikel