nieuws

Knipping he eft de oplossing voor diepe negge

bouwbreed

Knipping Bouwelementen denkt de oplossing te hebben gevonden voor het probleem van de diepliggende kozijnen bij passiefhuizen. Met een door het bedrijf zelf ontworpen ruit met geïntegreerde zonwering kan het kozijn weer op traditionele wijze in de gevel worden geplaatst.

In de passiefhuisbouw wordt een neggemaat (dat is de afstand tussen buitenzijde muur en buitenzijde kozijn) van circa 20 centimeter toegepast om ruimte te creëren voor de zonwering aan de buitenzijde. Volgens Jacob Wiering, directeur van Knipping, is een dergelijk systeem duur en kwetsbaar, maar vooral esthetisch niet fraai. “Dergelijke kozijnen zien eruit als ingevallen ogen.”

De Tripletherm Eclipse van Knipping rekent volgens Wiering af met alle nadelen van het gebruikelijke systeem. Hij prijst zich gelukkig dat hij net voor de start van de BouwBeurs een klein demonstratiemodel gereed had. Het is een in drielaags glas geïntegreerd zonweringssysteem, dat aan de buitenzijde geen enkele extra ruimte vraagt. In de ruit is voor de zonwering extra ruimte gemaakt tussen de buitenste en de middelste ruit.

Met deze oplossing wordt volgens Knipping optimaal voldaan aan de eisen voor passiefbouw. Het systeem houdt in de zomer de warmte buiten. In de winter maakt de ruit optimaal gebruik van de zonnewarmte doordat het kozijn maar circa 6 centimeter naar binnen ligt. Knipping claimt een warmtedoorgangscoëfficiënt van 0,78 voor de Classic-serie.

De zonwering van dun foliemateriaal kan via de normale stroomvoorziening worden bediend, maar Knipping heeft aan de bovenkant van de ruit ook een aluminium strip geplaatst waarop pv-cellen kunnen worden gemonteerd. De folie is beschikbaar in drie gradaties van lichtdoorlatendheid. Wiering wijst op de hoge reflectiewaarden van het materiaal. Hierdoor wordt bijvoorbeeld de warmte in de winter niet alleen vastgehouden, maar ook teruggekaatst de kamer in.

Knipping maakt al zijn kozijnen op basis van een modulair systeem. De basis van recyclebaar kunststof, waarin isolerend pur wordt gespoten, wordt gecombineerd met aluminium schaaldelen in alle mogelijke vormen en profielen.

Hal 1, standnummer 01.E010.

Reageer op dit artikel