nieuws

Jury pas na discussie eens over toekennen prijs Passief Bouwen

bouwbreed

Renovatieproject De Kroeven 505 in Roosendaal wint de Passief Bouwen Award 2011. De uitstraling en het bezit van een certificaat gaven de doorslag.

Dat maakt Chris Zijdeveld, voorzitter van de Stichting Passief Bouwen bekend. “Het was een enorme discussie. Eerst ging de voorkeur uit naar de renovatie van een monument in Middelburg. We waren waanzinnig onder de indruk. Het is een prestatie om de autoriteiten in een oude stad als Middelburg te motiveren tot passief renoveren. De isolatie is aan de buitenzijde van de gevel aangebracht waar het kan, aan de binnenzijde waar het aanzicht van de gevel behouden moest blijven. Dat is gelukt zonder koudebruggen. Maar het project is eenmalig. ”

De eveneens genomineerde nieuwbouw van een Ekolodge op Wieringen viel af, omdat het in verhouding makkelijk is een nieuw gebouw passief uit te voeren. Bovendien betrof het een enkelvoudig project. De renovatieprojecten van corporatie Aramis Alleewonen in Roosendaal hebben een grote voorbeeldwerking, omdat het renoveren van het bestaande woningbestand misschien wel de grootste toekomstige bouwopgave is. De Kroeven 506 behaalde het Passief Bouwen certificaat niet op tijd, vanwege onvoldoende luchtdichtheid. Daarom koos de jury voor De Kroeven 505.

PHPP-NL

Stichting Passief Bouwen heeft zo’n veertig deelnemers onder wie bedrijven, onderwijsinstellingen en adviesbureaus. “We passen de Nederlandse variant van de Passiv Haus Planungs Programmierung (PHPP-NL)-methode toe voor de certificatie”, zegt Zijdeveld. “Die rekenmethode heeft een grote voorspellende waarde. We beoordelen casco, ventilatiesysteem, luchtdichtheid en infraroodstraling. Je weet dan vrijwel zeker dat het gebouw zijn prestatie bereikt.” Zijdeveld is slecht te spreken over de energieprestatiecoëfficiënt (epc) en de toekomstige energieprestatie gebouw (epg) . “De voorspellende waarde deugt niet.”

Volgens Zijdeveld heeft de PHPP-methode in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland zoveel gezag dat andere certificaten niet serieus worden genomen. Dat wil Stichting Passief Bouwen ook in Nederland bereiken. De deelnemers aan een tweede initiatief in Nederland, de Stichting Passiefhuis, zijn bijna alle ook bij de Stichting Passief Bouwen aangemeld. “We hebben een adviesraad waaraan het ministerie van Infrastructuur en Milieu, TNO en Jon Kristinsson deelnemen. We lobbyen bij de Tweede Kamer voor wijziging van de regelgeving. Dat heeft haast, want we lopen enorm achter op Duitsland”, aldus Zijdeveld.

Het winnende project wordt uitgevoerd in opdracht van corporatie Aramis Alleewonen door De Architectenwerkgroep Tilburg, Van Ieperen Groep, Brink Climate Systems/Kempair, VDM Woningen en Trecodome.

Hal 10, stands A010, A016

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels