nieuws

Janssen de Jong weer op zwarte lijst

bouwbreed Premium

Janssen de Jong reageert boos en onthutst op het besluit van de gemeente Heerlen om de bouwer opnieuw op de zwarte lijst te zetten. “We gaan ons tegen deze beslissing verzetten”, zegt woordvoerder Charles Huijskens. Heerlen doet de bouwonderneming voor twee jaar in de ban. In die periode komt zowel de groep als het infrabedrijf […]

Janssen de Jong reageert boos en onthutst op het besluit van de gemeente Heerlen om de bouwer opnieuw op de zwarte lijst te zetten.

“We gaan ons tegen deze beslissing verzetten”, zegt woordvoerder Charles Huijskens.

Heerlen doet de bouwonderneming voor twee jaar in de ban. In die periode komt zowel de groep als het infrabedrijf niet in aanmerking voor bouwopdrachten van de gemeente. Aanleiding voor het besluit is de boete van 3 miljoen euro die mededingingsautoriteit NMa Janssen de Jong vorig jaar november oplegde voor het maken van verboden prijsafspraken.

Twee jaar geleden plaatste Heerlen de bouwer ook al op de zwarte lijst, toen vanwege het onderzoek van de rijksrecherche naar omkoping van Limburgse ambtenaren. Die uitsluiting loopt in juli af.

Huijskens vindt dat de gemeente zich schuldig maakt aan ‘pseudorechtspraak’, reageert hij op de nieuwe uitsluiting. “Janssen de Jong heeft allerlei maatregelen genomen om de zaak intern op orde te krijgen. Het Openbaar Ministerie ziet af van vervolging, alleen enkele ex-medewerkers staan terecht. Wat Heerlen nu doet is buitengewoon treurig. De gemeente legt ons een extra straf op. Maar wij kunnen ons niet verweren, er is geen procesgang”.

WBL

Behalve Janssen de Jong is ook Wegenbouw Limburg (WBL) op de zwarte lijst gezet. Daar was de directeur gisteren niet bereikbaar voor commentaar. De NMa legde het bedrijf vorig jaar een boete op van een ton wegens illegaal prijsoverleg.

Heerlen verbiedt andere bouwbedrijven om Janssen de Jong en WBL als onderaannemer in te schakelen op projecten van de gemeente. “We zetten nu in contracten dat de hoofdaannemer verboden is om in onderaanneming producten of diensten aan te nemen van deze bedrijven”, aldus een woordvoerder.

Heerlen heeft een zwarte lijst om te voorkomen dat de stad door oneerlijke concurrentie duurder uit is.

Reageer op dit artikel